Personal income tax as a tool for implementing state social policy - Barannyk, Liliia; Баранник, Лариса; Dobrovolska, Olena; Добровольська, Олена Володимирівна; Taranenko, Victoriia; Тараненко, Вікторія; Koriahinа, Tetyana; Корякина, Тетяна; Rybalchenko, Ludmyla; Рибальченко, Людмила (LLC “Consulting Publishing Company “Business Perspectives”, 2021)
Personal income tax (PIT) is one of the most important taxes in Ukraine due to its economic, social and political role. With its help, one can regulate the investment process, the level of real incomes and maintain stability in society. However, the potential of this tax in Ukraine is not fully used. The purpose of the study is to identify the main problems of PIT and further directions of its implementation as an instrument of social policy. Laffer’s tax theory, on the dependence of economic efficiency of taxation on lower tax rates and the degree of progressiveness of taxes, was taken as a conceptual line of research. Consideration of world trends in the practice of PIT allowed tracing its evolution and choose the methods of its optimization that are acceptable for Ukraine. The use of comparative and statistical analyses, grouping, structural modeling method, index method and systematization of results allowed formulating the author’s version of the income taxation reform in Ukraine. The introduction of a progressive taxation scale should take into account the quality of tax administration, the availability of tax benefits, deductions and loans, the amount of fines, and public perception of the tax system in addition to quantitative results. The proposed family taxation, based on the differentiation of taxpayers by their marital status, actual solvency through the introduction of family rates and the establishment of progressive rates of personal income tax, will fully implement the principle of social justice in the distribution of income. Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) є одним із найважливіших податків в Україні через свою економічну, соціальну та політичну роль. З його допомогою можна регулювати інвестиційний процес, рівень реальних доходів та підтримувати стабільність у суспільстві. Проте потенціал цього податку в Україні використовується не повністю. Метою дослідження є визначення основних проблем ПДФО та подальших напрямків його впровадження як інструменту соціальної політики. В якості концептуального напряму дослідження була взята податкова теорія Лаффера про залежність економічної ефективності оподаткування від нижчих податкових ставок і ступеня прогресивності податків. Врахування світових тенденцій у практиці ПДФО дозволило простежити його еволюцію та вибрати прийнятні для України методи його оптимізації. Використання порівняльного та статистичного аналізу, групування, методу структурного моделювання, індексного методу та систематизації результатів дозволили сформулювати авторську версію реформи оподаткування прибутку в Україні. Запровадження прогресивної шкали оподаткування окрім кількісних результатів має враховувати якість адміністрування податків, наявність податкових пільг, відрахувань та позик, розмір штрафів, сприйняття громадськістю системи оподаткування. Запропоноване сімейне оподаткування, засноване на диференціації платників за сімейним станом, фактичної платоспроможності через запровадження сімейних ставок та встановлення прогресивних ставок податку на доходи фізичних осіб, дозволить у повній мірі реалізувати принцип соціальної справедливості при розподілі доходів.
Податок на доходи фізичних осіб як інструмент реалізації державної соціальної політики
Keywords: Fairness of taxation; справедливість оподаткування; Family taxation; сімейне оподаткування; Income level; рівень доходу; Personal income tax; податок на доходи фізичних осіб; Progressiv scale; прогресивна шкала; Social function of tax; соціальна функція податку; Taxation in Ukraine; оподаткування в Україні; Wage reform; реформа заробітної плати