Технологія ремонту ресурсолімітуючих деталей спряжень качаючих вузлів аксіально-поршневих гідромашин. - Мельянцов, П. Т.; Melyantsov, P.; Лосіков, О. М.; Losikov, O.; Сидоренко, В. К.; Sidorenko, V. (Modern Engineering and Innovative Technologies, 2025)
В роботі розглядаються питання з відновлення технічного стану латунного приставного дна, яке разом з розподільником формує спряження для розподілення потоків робочої рідини в качаючому вузлі аксіально-поршневих гідромашин і в технологічних процесах їх ремонту має низький коефіцієнт відновлення. Метою роботи є забезпечення максимального значення коефіцієнта відновлення приставного дна і підвищення його післяремонтної довговічності, шляхом розроблення ефективного способу його відновлення. Поставлена мета досягається застосуванням, для його відновлення, способу електроконтактного напікання порошку, який має технологічні і економічні переваги в порівнянні з іншими способами відновлення деталей, виготовлених з латуні. Отримані результати показали, що у відновленого приставного дна швидкість зношування робочої поверхні в 1,5 рази менша в порівнянні з еталонною деталлю, а розроблений технологічний процес дає можливість підвищити коефіцієнт відновлення деталі до 95 % на спеціалізованих ремонтних підприємствах. V roboti rozghliadaiutsia pytannia z vidnovlennia tekhnichnoho stanu latunnoho prystavnoho dna, yake razom z rozpodilnykom formuie spriazhennia dlia rozpodilennia potokiv robochoi ridyny v kachaiuchomu vuzli aksialno-porshnevykh hidromashyn i v tekhnolohichnykh protsesakh yikh remontu maie nyzkyi koefitsiient vidnovlennia. Metoiu roboty ye zabezpechennia maksymalnoho znachennia koefitsiienta vidnovlennia prystavnoho dna i pidvyshchennia yoho pisliaremontnoi dovhovichnosti, shliakhom rozroblennia efektyvnoho sposobu yoho vidnovlennia. Postavlena meta dosiahaietsia zastosuvanniam, dlia yoho vidnovlennia, sposobu elektrokontaktnoho napikannia poroshku, yakyi maie tekhnolohichni i ekonomichni perevahy v porivnianni z inshymy sposobamy vidnovlennia detalei, vyhotovlenykh z latuni. Otrymani rezultaty pokazaly, shcho u vidnovlenoho prystavnoho dna shvydkist znoshuvannia robochoi poverkhni v 1,5 razy mensha v porivnianni z etalonnoiu detalliu, a rozroblenyi tekhnolohichnyi protses daie mozhlyvist pidvyshchyty koefitsiient vidnovlennia detali do 95 % na spetsializovanykh remontnykh pidpryiemstvakh.
Tekhnolohiia remontu resursolimituiuchykh detalei spriazhen kachaiuchykh vuzliv aksialno-porshnevykh hidromashyn.
Keywords: гідростатична трансмісія; hidrostatychna transmisiia; аксіально-поршнева гідромашина; aksialno-porshneva hidromashyna; качаючий вузол; kachaiuchyi vuzol; спряження; spriazhennia; приставне дно; prystavne dno