Біотехнологічний спосіб стимуляції відтворювальної здатності вівцематок - Шеремета, В. І.; Sheremeta, V. I.; Лінський, О. В.; Linskyi, O. V.; Похил, Володимир Іванович; Pokhil, Volodymyr; Pokhil, V.; Pokhil, V. I.; Pokhyl, V.; Pokhyl, V. I.; Pohyl, V.; Pohyl, V. I.; et al. (Інститут тваринництва степових районів ім. М. Ф. Іванова «Асканія -Нова» – Національний науковий селекційно-генетичний центр з вівчарства, 2012)
Встановлено, що введення препарату «Глютам 2М» під шкіру вівцематкам, на другий день після штучного осіменіння нативною спермою, три дні поспіль у дозі 2,7 – 3,0 мг діючої речовини на кілограм живої маси, інтенсифікує їх відтворювальну здатність, шляхом збільшення на 21,4 % кількості вівцематок із двійнями, стимулює ріст плодів в ембріональний період і скорочує тривалість суягності на 2 доби. Vstanovleno, shcho vvedennia preparatu «Hliutam 2M» pid shkiru vivtsematkam, na druhyi den pislia shtuchnoho osimeninnia natyvnoiu spermoiu, try dni pospil u dozi 2,7 – 3,0 mh diiuchoi rechovyny na kilohram zhyvoi masy, intensyfikuie yikh vidtvoriuvalnu zdatnist, shliakhom zbilshennia na 21,4 % kilkosti vivtsematok iz dviiniamy, stymuliuie rist plodiv v embrionalnyi period i skorochuie tryvalist suiahnosti na 2 doby.
Biotekhnolohichnyi sposib stymuliatsii vidtvoriuvalnoi zdatnosti vivtsematok
Похил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X
Keywords: препарат «Глютам 2М»; preparat «Hliutam 2M»; вівці; vivtsi; штучне осіменіння; shtuchne osimeninnia; суягність; suiahnist; плідність; plidnist; жива маса; zhyva masa; новонароджений; novonarodzhenyi