Особливості прояву клінічних ознак та перебігу ботулізму собак - Кравцова, Є. М.; Kravtsova, Ye. M.; Житнік, К. О.; Zhytnik, K. O.; Глебенюк, Володимир Володимирович; Glebenyuk, Volodymyr; Glebenyuk, V. V.; Glebenyuk, V.; Hlebeniuk, Volodymyr; Hlebeniuk, V. V.; Hlebeniuk, V. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У роботі проаналізовано особливості клінічного прояву та перебігу ботулізму у собак. Встановлено, що захворювання перебігає переважно у гострій або підгострій формі після споживання контамінованих м’ясних продуктів чи трупів тварин. Основними клінічними ознаками є атаксія, симетричні парези та паралічі, які поширюються від задніх кінцівок до м’язів голови, а також порушення ковтання, гіперсалівація та бульбарний параліч. Виявлено, що послідовність розвитку та регресії паралічів може бути використана для оцінки прогнозу захворювання й ефективності терапії. U roboti proanalizovano osoblyvosti klinichnoho proiavu ta perebihu botulizmu u sobak. Vstanovleno, shcho zakhvoriuvannia perebihaie perevazhno u hostrii abo pidhostrii formi pislia spozhyvannia kontaminovanykh miasnykh produktiv chy trupiv tvaryn. Osnovnymy klinichnymy oznakamy ye ataksiia, symetrychni parezy ta paralichi, yaki poshyriuiutsia vid zadnikh kintsivok do miaziv holovy, a takozh porushennia kovtannia, hipersalivatsiia ta bulbarnyi paralich. Vyiavleno, shcho poslidovnist rozvytku ta rehresii paralichiv mozhe buty vykorystana dlia otsinky prohnozu zakhvoriuvannia y efektyvnosti terapii.
Osoblyvosti proiavu klinichnykh oznak ta perebihu botulizmu sobak
Глебенюк Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0001-5599-651X
Keywords: ботулізм; botulizm; собаки; sobaky; паралічі; paralichi; ботулотоксин; botulotoksyn