Ефективність виробництва харчових яєць в селянському фермерському господарстві «МЕДОК» Самарівського району Дніпропетровської області - Скрипченко, Олександр Володимирович; Skrypchenko, Oleksandr Volodymyrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Встановлено ефективність мінеральної добавки «Сапокорм» у годівлі курей-несучок. Вивчено її вплив на несучість курей, їх збереженість та оплату корму продукцією. В усі досліджувані періоди збереженість курей, які отримували добавку «Сапокорм» була вищою. Так, на початку яйцекладки різниця склала 1,0, на піку несучості – зростає до 4,2 %, в заключний період яйцекладки – 6,0 %. В цілому за період дослідження вона вище контрольної на 3,8 %. Меншими є витрати корму у несучок дослідної групи – 1,70 кг проти 1,74 кг у контролю, що на 40 г менше. Вища несучість – 90,9 проти 88,16 % характерна для курей, які додатково до раціону отримували добавку. Це на 2,74 % вище, ніж у курей контрольної групи. Різниця за масою яєць між групами складала 1,5 г або 2,5 % на користь дослідної. Рівень рентабельності в дослідній групі становив 38,5 %, що на 1,2 абсолютних відсотка менше контрольної. Таким чином, мінеральна добавка «Сапокорм» у дозуванні 4 % додатково до основного раціону є резервом підвищення продуктивності курей-несучок та економічно ефективна при виробництві харчових яєць. Vstanovleno efektyvnist mineralnoi dobavky «Sapokorm» u hodivli kurei-nesuchok. Vyvcheno yii vplyv na nesuchist kurei, yikh zberezhenist ta oplatu kormu produktsiieiu. V usi doslidzhuvani periody zberezhenist kurei, yaki otrymuvaly dobavku «Sapokorm» bula vyshchoiu. Tak, na pochatku yaitsekladky riznytsia sklala 1,0, na piku nesuchosti – zrostaie do 4,2 %, v zakliuchnyi period yaitsekladky – 6,0 %. V tsilomu za period doslidzhennia vona vyshche kontrolnoi na 3,8 %. Menshymy ye vytraty kormu u nesuchok doslidnoi hrupy – 1,70 kh proty 1,74 kh u kontroliu, shcho na 40 h menshe. Vyshcha nesuchist – 90,9 proty 88,16 % kharakterna dlia kurei, yaki dodatkovo do ratsionu otrymuvaly dobavku. Tse na 2,74 % vyshche, nizh u kurei kontrolnoi hrupy. Riznytsia za masoiu yaiets mizh hrupamy skladala 1,5 h abo 2,5 % na koryst doslidnoi. Riven rentabelnosti v doslidnii hrupi stanovyv 38,5 %, shcho na 1,2 absoliutnykh vidsotka menshe kontrolnoi. Takym chynom, mineralna dobavka «Sapokorm» u dozuvanni 4 % dodatkovo do osnovnoho ratsionu ye rezervom pidvyshchennia produktyvnosti kurei-nesuchok ta ekonomichno efektyvna pry vyrobnytstvi kharchovykh yaiets.
Efektyvnist vyrobnytstva kharchovykh yaiets v selianskomu fermerskomu hospodarstvi «MEDOK» Samarivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: якість яєць; yakist yaiets; кури-несучки; kury-nesuchky; несучість; nesuchist; мінеральна добавка; mineralna dobavka