Вплив макро- та мікродобрив на зернову продуктивність сої в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Ягідне» Новомосковського району Дніпропетровської області - Федотов, Станіслав Ігорович; Fedotov, Stanislav Ihorovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Соя є важливою культурою у рослинництві України. Беззаперечною є її господарська цінність. У всьому світі ця культура досить довго є одним із найважливіших джерел білка. Саме з цієї причини посівні площі під цією культурою зростають, здійснюються спроби збільшити її продуктивність. Дніпропетровська область останніми роками не є лідером з валового збирання зерна сої. У 2023 році в регіоні було отримано лише 20,77 тис. тонн сої, що становить незначну частку від загального обсягу виробництва в Україні, який склав 4878 тис. тонн. Ця ситуація свідчить про певні виклики, з якими стикається аграрний сектор області. Soia ye vazhlyvoiu kulturoiu u roslynnytstvi Ukrainy. Bezzaperechnoiu ye yii hospodarska tsinnist. U vsomu sviti tsia kultura dosyt dovho ye odnym iz naivazhlyvishykh dzherel bilka. Same z tsiiei prychyny posivni ploshchi pid tsiieiu kulturoiu zrostaiut, zdiisniuiutsia sproby zbilshyty yii produktyvnist. Dnipropetrovska oblast ostannimy rokamy ne ye liderom z valovoho zbyrannia zerna soi. U 2023 rotsi v rehioni bulo otrymano lyshe 20,77 tys. tonn soi, shcho stanovyt neznachnu chastku vid zahalnoho obsiahu vyrobnytstva v Ukraini, yakyi sklav 4878 tys. tonn. Tsia sytuatsiia svidchyt pro pevni vyklyky, z yakymy stykaietsia ahrarnyi sektor oblasti.
Vplyv makro- ta mikrodobryv na zernovu produktyvnist soi v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Iahidne» Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ґрунт; grunt; соя; soia; сорт; sort; бульбочкові бактерії; bulbochkovi bakterii; мікродобриво; mikrodobryvo