Нозологічний профіль офтальмологічної і стоматологічної патології собак і кішок у місті Дніпро - Самойлюк, Вячеслав Володимирович; Samoiluk, V. V.; Samoylyuk, Vyacheslav; Samoyuluk, V. V.; Samoylyuk, V.; Samoylyuk, V. V.; Samoylyuk, Wyacheslav; Samoylyuс, W. W.; Samoiliuk, V. V.; Samoiliuk, V.; Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; et al. (Державний біотехнологічний університет, 2025)
Поширеність офтальмологічної і стоматологічної патології собак і кішок визначали шляхом аналізу статистичних даних, отриманих з клінік ветеринарної медицини м. Дніпро. Найпоширенішими офтальмологічними хворобами були кон’юнктивіт, блефарит і кератит. У кішок частіше, ніж у собак, реєстрували виразку рогівки та травми ока і допоміжного апарату, а серед онкологічних хвороб – лімфому ока. У собак з більшою частотою діагностували катаракту та пролапс третьої повіки. Папіломатозні ураження ротової порожнини реєстрували лише у собак молодого віку. Частіше хворіли особини чоловічої статі та офтальмологічна патологія спостерігалася у метисів і таких порід: кокер- спанієль, пудель, такса, шарпей, німецька вівчарка і лабрадор. У брахіцефалів часто зустрічали ураження рогівки. У кішок офтальмологічні хвороби в основному діагностували у безпорідних особин та тварин шотландської, перської, британської порід і сфінксів. З онкологічних захворювань суттєву поширеність у тварин мала лімфома ока, яку з більшою частотою реєстрували у кішок. Підтверджено значну поширеність захворювань ротової порожнини у собак і кішок. З стоматологічних проблем частіше діагностували пародонтоз, зубний камінь, неправильний прикус і гінгівостоматит. У собак з більшою частотою реєстрували неправильний прикус і пухлини ротової порожнини, а у кішок – гінгівостоматит та травми і переломи щелеп. Захворювання пародонту і зубний камінь були найпоширенішими стоматологічними проблемами у тварин обох видів. Схильність як до офтальмологічної, так і до стоматологічної патології відмічена у брахіцефалів. Проведений статистичний аналіз надає додаткову інформацію про поширеність офтальмологічної і стоматологічної патології собак і кішок та отримані результати досліджень можуть бути корисними для діагностики, лікування і профілактики цих хвороб. The prevalence of ophthalmological and dental pathology in dogs and cats was determined by analyzing statistical data obtained from veterinary clinics in the city of Dnipro. The most common ophthalmological diseases were conjunctivitis, blepharitis, and keratitis. Corneal ulcers and injuries to the eye and auxiliary apparatus were recorded more often in cats than in dogs, and among oncological diseases, lymphoma of the eye. Cataracts and prolapse of the third eyelid were diagnosed more frequently in dogs. Papillomatous lesions of the oral cavity were recorded only in young dogs. Male individuals were more often affected, and ophthalmological pathology was observed in mestizos and the following breeds: cocker spaniel, poodle, dachshund, shar pei, german shepherd, and labrador. Corneal lesions were often found in brachycephalic dogs. In cats, ophthalmological diseases were mainly diagnosed in mongrels and animals of scottish, persian, british breeds and sphinxes. Of the oncological diseases, eye lymphoma is significantly prevalent in animals, which was recorded with a higher frequency in cats. A significant prevalence of oral diseases in dogs and cats has been confirmed. Of the dental problems, periodontitis, tartar, malocclusion and gingivostomatitis were more frequently diagnosed. In dogs, malocclusion and tumors of the oral cavity were recorded with a higher frequency, and in cats, gingivostomatitis and injuries and fractures of the jaws. Periodontal disease and tartar are the most common dental problems in animals of both species. A predisposition to both ophthalmological and dental pathology is noted in brachycephalics. The conducted statistical analysis provides additional information about the prevalence of ophthalmological and dental pathology in dogs and cats, and the obtained research results may be useful for the diagnosis, treatment and prevention of these diseases.
Nosological profile of ophthalmological and dental pathology of dogs and cats in the city of Dniprо
Самойлюк Вячеслав Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8400-8904 Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583 Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 Вакулик Вячеслав Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8773-2287 Масліков Сергій Миколайович https://orcid.org/0000-0003-1353-3968
Keywords: офтальмологічна і стоматологічна патологія; ophthalmological and dental pathology; собаки; dogs; кішки; cats; лімфома ока; eye lymphoma; ротова порожнина; oral cavity; брахіцефали; brachycephalic dogs