Харчове забезпечення руху ОУН і УПА на Закерзонні 1944–1947 рр. - Прокопов, Вадим Юрійович; Prokopov, Vadym (Асоціація науковців України, 2024)
Стаття досліджує культуру харчування, як повсякденної практики здобуття та вживання їжі, вояків Української повстанської армії (УПА) та Організації українських націоналістів (ОУН) в окремому регіоні Закерзоння. Мета статті – проаналізувати харчове забезпечення учасників руху ОУН і УПА на Закерзонні 1944–1947 рр. Автор коротко характеризує історіографію питання харчування в УПА. Як висновок автор підкреслює, що перебування на підпільній війні змінювало ставлення до їжі як такої, зміщувало особисті смаки, коли перед учасниками війни поставала проблема майже відсутності належного і якісного харчування. Аналізуючи харчове меню членів ОУН і УПА автор виділяє звичайний сільський раціон харчування, польову кухню та екстремальні прийоми їжі в тривалих бойових умовах The article explores the food culture, as part of the daily practice of obtaining and consuming food, of the soldiers of the Ukrainian Insurgent Army (UPA) and the Organization of Ukrainian Nationalists (OUN) in a specific region of Zakerzonnia. The aim of the article is to analyze the food supply for the participants of the OUN and UPA movement in Zakerzonnia from 1944 to 1947. The author briefly outlines the historiography of the issue of food in the UPA. In conclusion, the author emphasizes that being engaged in an underground war altered the attitude towards food itself, shifting personal tastes as the problem of nearly complete lack of proper and quality nutrition confronted the participants in the war. By analyzing the dietary menu of the OUN and UPA members, the author distinguishes between the typical rural diet, field kitchen practices, and extreme food solutions in prolonged combat conditions.
Food supply of the OUN and UPA movement in Zakerzonnia region in 1944–1947
Keywords: ОУН, УПА; OUN, UPA; харчування; nutrition; господарчий референт; economic referent; повсякдення; everyday life; Закерзоння; Zakerzonnia; повстанці; insurgents