Процес формування маркетингової комунікаційної політики підприємства з виробництва соків - Багорка, Марія Олександрівна; Bahorka, Mariia; Курбацька, Лариса Миколаївна; Kurbatska, Larysa; Кадирус, Ірина Григорівна; Kadyrus, Iryna (Навчально-науковий інститут журналістики, 2022)
Визначено, що економіка нашої країни чуттєво реагує на політичні та економічні процеси, що нині відбуваються. Значна частина галузей вже відчули значне зниження попиту на продукцію, що зумовлено кризовими явищами в усіх сферах економіки, які виникли в наслідок негативної дії COVID-19. Пандемія та карантинні заходи обумовили повну зупинку окремих галузей, а інші зіткнулися з суттєвим зниженням ринкового попиту. Велика кількість підприємств, втратили зовнішні ринки збуту, зазнавши при цьому чималих збитків і займаються пошуком нових ринків, або ж переорієнтацією на он-лайн продажі, але не для всіх підприємств це є економічно вигідним. Промисловість з виробництва соків та сокових напоїв не є винятком. На протязі останніх років спостерігається значне скорочення виробництва, зменшення частки преміальної категорії соків в бік зростання більш дешевих нектарів. Виробники експортують продукцію високої якості, насамперед соки прямого віджиму, бо в Україні із за високої вартості, попит на неї низький, на відміну від Європейських країн. Встановлено, що починаючи з 2013 р., на внутрішньому ринку виробництво соків та нектарів (крім сумішей) почало скорочуватися. Найважчим для ринку соків став 2020 рік: карантинні обмеження наклали свій відбиток на обсяги виробництва соків, а тому і на ємність ринку загалом. Скоротилися також і обсяги експорту, в тому числі й яблучного концентрату, який є основною категорією сокового експорту України. Тому зростання імпорту дещо компенсувало нестачу. It is determined that the economy of our country is sensitive to the political and economic processes that are taking place today. Many industries have already experienced a significant decline in demand for products due to the crisis in all sectors of the economy, which arose as a result of the negative effects of COVID-19. The pandemic and quarantine measures caused the complete cessation of certain industries, while others faced a significant decline in market demand. A large number of companies have lost foreign markets, having suffered considerable losses and are looking for new markets, or reorientation to online sales, but not for all companies it is economically viable. The juice and juice industry is no exception. In recent years, there has been a significant reduction in production, reducing the share of premium juices in the direction of increasing cheaper nectars. Manufacturers export high quality products, primarily direct-squeezed juices, because in Ukraine, due to the high cost, demand for it is low, in contrast to European countries. It is established that starting from 2013, the production of juices and nectars (except mixtures) in the domestic market began to decline. The year 2020 was the most difficult for the juice market: quarantine restrictions have left their mark on the volume of juice production, and therefore on the market capacity in general. Exports also decreased, including apple concentrate, which is the main category of juice exports in Ukraine. Therefore, the growth of imports somewhat offset the shortage.
The process of forming the marketing communication policy of the enterprise for the production of juices
Keywords: соки; Juices; ринок соків; juice market; купівельна спроможність споживачів; purchasing power of consumers; зовнішнє середовище; external environment; SWOT- аналіз; SWOT-analysis