Сучасні підходи до проведення внутрішнього аудиту, як елементу поліпшення рівня управління підприємством - Одношевна, Ольга Олександрівна; Odnoshevna, Olga (Полтавський державний аграрний університет, 2025)
Внутрішній аудит є важливим інструментом підвищення ефективності управління підприємством, який дозволяє своєчасно виявляти ризики та забезпечувати діяльності компанії відповідно до поставлених стратегічних цілей. У сучасних умовах розвитку бізнесу з’являються нові підходи до його проведення, що сприяють підвищенню рівня управління та конкурентоспроможності підприємства. Зокрема, базовим аспектом до проведення внутрішнього аудиту є використання ризик-орієнтованого підходу, сутність якого полягає у фокусуванні аудиторських перевірок на найбільш критичних для підприємства ризиках. Аудитори визначають потенційні загрози, оцінюють їхній вплив і розробляють рекомендації для їхнього зниження. Слід констатувати, що в сучасній практиці здійснення, як зовнішнього (незалежного), так і внутрішнього аудиту активно використовується процесний підхід, який розглядає підприємство як сукупність взаємопов’язаних процесів. За цього підходу внутрішній аудит дає змогу проаналізувати ефективність виконання процесів, відповідність їхнім цілям і взаємодію між ними. Основними аспектами внутрішнього аудиту при використанні процесного підходу виступає оцінка ефективності бізнес-процесів, аналіз продуктивності та відповідності встановленим стандартам, розробка рекомендацій щодо оптимізації процесів. Internal audit is an important tool for improving the efficiency of enterprise management that allows you to identify risks and ensure the activities of the company in a timely manner in accordance with the strategic goals set. In today's business development conditions, new approaches to its implementation are emerging, which contribute to improving the level of management and competitiveness of the enterprise. In particular, the basic aspect for internal audit is the use of a risk-oriented approach, the essence of which is to focus audit checks at the most critical risks for the enterprise. Auditors identify potential threats, evaluate their impact and develop recommendations for their reduction. It should be noted that in the modern practice of implementation, both external (independent) and internal audit, a process approach is actively used, which considers the enterprise as a set of interrelated processes. Under this approach, internal audit allows you to analyze the effectiveness of processes, compliance with their goals and interact between them. The main aspects of internal audit when using a process approach are to evaluate the effectiveness of business processes, analysis of productivity and compliance with established standards, development of recommendations for optimization of processes.
Modern approaches to conducting internal audit as an element of improving the level of enterprise management
Keywords: внутрішній аудит; internal audit; підприємство; enterprise; елемент; element; управління; management; підходи; approaches