Обґрунтування конструктивно-режимних параметрів тягово-привідного агрегата для основного обробітку ґрунту - Соколов, Максим Олександрович; Sokolov, Maksym Oleksandrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У дипломній роботі проведено аналіз сучасного стану та перспектив розвитку органічного землеробства в Україні. Розглянуто ефективність і недоліки існуючих конструкцій ґрунтообробних машин, що застосовуються у технологіях біологізованого землеробства. У теоретичній частині роботи обґрунтовано конструктивно-технологічні параметри модернізованого роторного плуга з ґрунтопоглиблювачами, визначено вплив частоти обертання ротора, кута атаки та глибини обробітку на якість виконання технологічного процесу. Експериментальні дослідження підтвердили ефективність запропонованої конструкції. Результати досліджень підтверджують можливість широкого застосування вдосконаленого роторного плуга у технологіях органічного землеробства, що сприяє підвищенню енергоефективності та екологічної стійкості аграрного виробництва. U dyplomnii roboti provedeno analiz suchasnoho stanu ta perspektyv rozvytku orhanichnoho zemlerobstva v Ukraini. Rozghlianuto efektyvnist i nedoliky isnuiuchykh konstruktsii gruntoobrobnykh mashyn, shcho zastosovuiutsia u tekhnolohiiakh biolohizovanoho zemlerobstva. U teoretychnii chastyni roboty obgruntovano konstruktyvno-tekhnolohichni parametry modernizovanoho rotornoho pluha z gruntopohlybliuvachamy, vyznacheno vplyv chastoty obertannia rotora, kuta ataky ta hlybyny obrobitku na yakist vykonannia tekhnolohichnoho protsesu. Eksperymentalni doslidzhennia pidtverdyly efektyvnist zaproponovanoi konstruktsii. Rezultaty doslidzhen pidtverdzhuiut mozhlyvist shyrokoho zastosuvannia vdoskonalenoho rotornoho pluha u tekhnolohiiakh orhanichnoho zemlerobstva, shcho spryiaie pidvyshchenniu enerhoefektyvnosti ta ekolohichnoi stiikosti ahrarnoho vyrobnytstva.
Obgruntuvannia konstruktyvno-rezhymnykh parametriv tiahovo-pryvidnoho ahrehata dlia osnovnoho obrobitku grunt
Keywords: роторний плуг; rotornyi pluh; ґрунтопоглиблювач; gruntopohlybliuvach; органічне землеробство; orhanichne zemlerobstvo; глибина обробітку ґрунту; hlybyna obrobitku gruntu; частота обертання ротора; chastota obertannia rotora; тягово-привідного агрегат; tiahovo-pryvidnoho ahrehat