Ефективність застосування мінеральних добрив у посівах кукурудзи на силос в умовах фермерського господарства «Едельвейс Жигалко» Новомосковського району Дніпропетровської області - Голуб, Владислав Олегович; Holub, Vladyslav Olehovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Визначено, що при внесенні добрива YaraMila 9-12-25 на фоні фосфору та калійних добрив урожайність склала ‒ 260,6 ц/га, при YaraMila NPK 12-24-12 – 309,0 ц/га, за YaraMila 16-27-7 – 352,3, за YaraMila NPK 8-24-24 +5SO3 - 370,0 і при YaraMila NPK 7-20-28 - 387 ц/га. Максимальна врожайність зеленої маси кукурудзи у досліді отримана на варіанті YaraMila NPK 7-20-28 і склала – 387,0 ц/га. Найвищий чистий дохід і рівень рентабельності в досліді в середньому за два роки отримано у варіанті YaraMila NPK 7-20-28і склав він ‒ 37550 грн./га, при рентабельності 72,2 % та собівартості 52,7 грн./ц. На другому місці був варіант YaraMila 16-16-16, де ці показники були – 34250 грн./га; 71,8% і 115,3 грн./ц. Vyznacheno, shcho pry vnesenni dobryva YaraMila 9-12-25 na foni fosforu ta kaliinykh dobryv urozhainist sklala ‒ 260,6 ts/ha, pry YaraMila NPK 12-24-12 – 309,0 ts/ha, za YaraMila 16-27-7 – 352,3, za YaraMila NPK 8-24-24 +5SO3 - 370,0 i pry YaraMila NPK 7-20-28 - 387 ts/ha. Maksymalna vrozhainist zelenoi masy kukurudzy u doslidi otrymana na varianti YaraMila NPK 7-20-28 i sklala – 387,0 ts/ha. Naivyshchyi chystyi dokhid i riven rentabelnosti v doslidi v serednomu za dva roky otrymano u varianti YaraMila NPK 7-20-28i sklav vin ‒ 37550 hrn./ha, pry rentabelnosti 72,2 % ta sobivartosti 52,7 hrn./ts. Na druhomu mistsi buv variant YaraMila 16-16-16, de tsi pokaznyky buly – 34250 hrn./ha; 71,8% i 115,3 hrn./ts.
Efektyvnist zastosuvannia mineralnykh dobryv u posivakh kukurudzy na sylos v umovakh fermerskoho hospodarstva «Edelveis Zhyhalko» Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: кукурудза на силос; kukurudza na sylos; стимулятори росту; stymuliatory rostu; економічна ефективність; ekonomichna efektyvnist; гібриди; hibrydy; урожайність; urozhainist