Клініко-діагностичні критерії, лікування та профілактика гіпотиреозу у собак в умовах товариства з обмеженою відповідальністю “Ветеринарний простір Діскавері” міста Дніпро - Прохошина, В. І.; Prokhoshyna, V. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Ендокринопатії - це клас захворювань, що виникають через порушення роботи ендокринних залоз. В їх основі лежить гіпо, гіпер або дисфункція залоз внутрішньої секреції. Найчастіші патології пов'язані із порушенням роботи щитоподібної залози. В останні роки найактуальнішою хворобою є гіпотиреоз. Діагностика за цієї хвороби досить складна, а лікування вимагає постійного контролю та моніторингу стану тварини, тому саме це захворювання і стало темою дипломної роботи. Більш детальне вивчення клініко-діагностичних критеріїв дає змогу запобігти лікарській помилці та неправильно встановленому діагнозу. Метою дослідження є набуття знань щодо етіології, клінічних та патогномонічних симптомів, лабораторних досліджень та розробки ефективної схеми лікування тварин. За останній рік було прийнято 38 тварин хворих на гіпотиреоз, що складає 0.5% від загальної кількості. Для дослідження використовували тварин (собаки) одного віку, ваги, породи та статі, що утримувались в однакових умовах і мали ідентичний раціон харчування, що поступили до ветеринарного простору Діскавері. Під час дослідження цих тварин було виявлено ознаки захворювання гіпотиреозу. Результатом дослідження було проведення якісної діагностики та ефективного лікування за даної патології. Лікування ефективне. Endocrinopathy is a class of diseases that occur due to dysfunction of the endocrine glands. They are based on hypo, hyper or dysfunction of the endocrine glands. The most common pathologies are associated with thyroid dysfunction. In recent years, the most pressing disease is hypothyroidism. Diagnosis of this disease is quite difficult, and treatment requires constant monitoring and monitoring of the animal, so this disease has become the subject of the thesis. A more detailed study of clinical and diagnostic criteria helps to prevent medical error and misdiagnosis. The aim of the study is to acquire knowledge about the etiology, clinical and pathognomonic symptoms, laboratory studies and the development of an effective treatment regimen for animals. Over the last year, 38 animals with hypothyroidism were admitted, which is 0.5% of the total. The study used animals (dogs) of the same age, weight, breed and sex, kept in the same conditions and had the same diet, entered the veterinary area of Discovery and during which the study revealed signs of hypothyroidism. The result of the study was a quality diagnosis and effective treatment for this pathology. The treatment is effective.
Kliniko-diahnostychni kryterii, likuvannia ta profilaktyka hipotyreozu u sobak v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu “Veterynarnyi prostir Diskaveri” mista Dnipro
Keywords: ТТГ; TSH; собаки; dogs; ендокринопатії; endocrinopathies; діагностика; diagnosis; гіпотиреоз; hypothyroidism; щитоподібна залоза; thyroid gland