Наслідки мутагенної депресії, викликаної диметилсульфатом - Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola; Лихолат, Юрій Васильович; Lykholat, Yury; Григорюк, Іван; Grigoryuk, Ivan; Хромих, Ніна Олегівна; Khromykh, Nina (University of Montenegro, Biotechnical Faculty, 2017)
Стратегія дослідження поєднує ефекти мутагенної депресії, що виявляються в першому поколінні на рівні клітин та рослин та особливості рекурентної мутагенної дії. Основними цілями досліджень у цій галузі були визначення генотип-мутагенної взаємодії для сучасних сортів озимої пшениці в Україні, виявлення чутливих генотипів для генотипів ДМС (диметилсульфат) та еволюційної повторної дії мутагену як методу різниці альтерації на першій стадії програми мутаційного розмноження , який обмежував наступні етапи за кількістю матеріалу для розведення. Тут ми повідомляємо про цитогенетичні, ростові та розвитку особливостей мутаційної індукційної мінливості нових сортів пшениці, зростають деякі зв'язки між засобами рослин та походженням, морфометричними параметрами, цитогенетичними характеристиками, різними концентраціями та типами мутагенів при першому поколінні після дії ДМС. The strategy of investigation combined the effects of mutation depression evident at first generation on cell and plant level and peculiarities of recurrent mutagen action. The main purposes of investigations in this area were determination genotype-mutagen interaction for modern Ukrainian winter wheat varieties, identify sensitive of genotypes for DMS (dimethylsulfate) genotypes and evolution repeat action of mutagen as a method in difference alteration on firs step of mutation breeding program, which limited next stages by quantity of material for breeding. Here we report cytogenetic, plant growth and development characteristics of mutation induction variability of the new wheat varieties and some relationships between means of plants grows and developments, morphometrical parameters, cytogenetic characteristics and different concentrations and types of mutagens at first generation after DMS action.
Consequences of mutagen depression caused by dimethilsulfate
Keywords: хімічний мутагенез; chemical mutagenesis; пшениця озима; winter wheat; диметилсульфат; dimethylsulfate