Вплив страхових гербіцидів на забуряненість і урожайність пшениці озимої в умовах селянського фермерського господарства «КЛИМЧУК» Дніпровського району Дніпропетровської області - Горіна, Юлія Ігорівна; Horina, Yuliia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Сучасна система захисту посівів пшениці озимої від бур’янів перебуває на етапі вдосконалення та активного пошуку найраціональніших підходів до застосування гербіцидів, зокрема страхових. Це зумовлено зміною кліматичних умов, зростанням вартості гербіцидів і енергоресурсів, а також появою нових високоефективних препаратів для використання у технологіях вирощування пшениці озимої. У зв’язку з цим виникає потреба у більш ґрунтовних дослідженнях ефективності дії гербіцидів, з особливим акцентом на їхній вплив на ріст і розвиток рослин та формування врожайності культури. Suchasna systema zakhystu posiviv pshenytsi ozymoi vid burianiv perebuvaie na etapi vdoskonalennia ta aktyvnoho poshuku nairatsionalnishykh pidkhodiv do zastosuvannia herbitsydiv, zokrema strakhovykh. Tse zumovleno zminoiu klimatychnykh umov, zrostanniam vartosti herbitsydiv i enerhoresursiv, a takozh poiavoiu novykh vysokoefektyvnykh preparativ dlia vykorystannia u tekhnolohiiakh vyroshchuvannia pshenytsi ozymoi. U zviazku z tsym vynykaie potreba u bilsh gruntovnykh doslidzhenniakh efektyvnosti dii herbitsydiv, z osoblyvym aktsentom na yikhnii vplyv na rist i rozvytok roslyn ta formuvannia vrozhainosti kultury.
Vplyv strakhovykh herbitsydiv na zaburianenist i urozhainist pshenytsi ozymoi v umovakh selianskoho fermerskoho hospodarstva «KLYMChUK» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: гербіциди; herbitsydy; пшениця озима; pshenytsia ozyma; ріст рослин; rist roslyn; розвиток рослин; rozvytok roslyn; урожайність зерна; urozhainist zerna