Екологічні проблеми басейну р. Інгулець в межах Криворізького та Широківського районів Ekolohichni problemy baseynu r. Inhuletsʹ v mezhakh Kryvorizʹkoho ta Shyrokivsʹkoho rayoniv - Онофрийчук, Руслана Миколаївна; Onofryichuk, Ruslana; Максимова, Наталія Миколаївна; Maksymova, Nataliia (My University, 2018)
За результатами моніторингу, лабораторних даних та аналізу роботи можна зробити висновок, що незважаючи на спад промислового виробництва за останні роки, тенденцій до поліпшення екологічного стану водойм не спостерігається, що через постійні скидання мінералізованих вод у річку з гірничорудних підприємств і відсутність сучасних технологій демінералізації шахтних вод, річка Інгулець протягом останніх десятиліть практично повністю втратила здатність до самоочищення і є потенційною загрозою для життя та здоров'я людей, для яких річка є джерелом питного водопостачання. На сьогодні спостереження за якістю води річки Інгулець показують, що практично за всіма показниками, гранично допустимі концентрації забруднювачів перевищені, тобто екологічний стан басейну річки Інгулець незадовільний. Виявлена необхідність у доопрацюванні регламенту промивки русла та екологічного оздоровлення р. Інгулець, поліпшення якості води в Карачунівському водосховищі та на водозаборі Інгулецької зрошувальної системи, підприємствами Кривбасу не допускати аварійного скидання стічних, шахтних та кар’єрних вод у басейні р. Інгулець. Промивка річки Інгулець призводить до абразії її берегів, а замулення русла річки призводить до акумулювання небезпечних елементів на звивистих ділянках, що обумовлює необхідність укріпити берегову лінію річки та розчистити її русла для покращення якості води. Zarezultatamymonitorynhu, laboratornykhdanykhtaanalizurobotymozhnazrobyty vysnovok, shchonezvazhaiuchynaspadpromyslovohovyrobnytstvazaostanniroky, tendentsiido polipshenniaekolohichnohostanuvodoimnesposterihaietsia, shchocherezpostiiniskydannia mineralizovanykhvod u richku z hirnychorudnykhpidpryiemstv i vidsutnistsuchasnykhtekhnolohii demineralizatsiishakhtnykhvod, richkaInhuletsprotiahomostannikhdesiatylitpraktychno povnistiuvtratylazdatnistdosamoochyshchennia i yepotentsiinoiuzahrozoiudliazhyttiata zdorovialiudei, dliayakykhrichkayedzherelompytnohovodopostachannia. NasohodnisposterezhenniazayakistiuvodyrichkyInhuletspokazuiut, shchopraktychnoza vsimapokaznykamy, hranychnodopustymikontsentratsiizabrudniuvachivperevyshcheni, tobto ekolohichnyistanbaseinurichkyInhuletsnezadovilnyi. Vyiavlenaneobkhidnist u doopratsiuvanni rehlamentupromyvkyruslataekolohichnohoozdorovlennia r. Inhulets, polipshenniayakostivody v KarachunivskomuvodoskhovyshchitanavodozaboriInhuletskoizroshuvalnoisystemy, pidpryiemstvamyKryvbasunedopuskatyavariinohoskydanniastichnykh, shakhtnykhtakariernykhvod u baseini r. Inhulets. PromyvkarichkyInhuletspryzvodytdoabraziiyiiberehiv, a zamulenniarusla richkypryzvodytdoakumuliuvannianebezpechnykhelementivnazvyvystykhdiliankakh, shchoobumovliuie neobkhidnistukripytyberehovuliniiurichkytarozchystytyyiirusladliapokrashchenniayakostivody.
Ekolohichni problemy baseynu r. Inhuletsʹ v mezhakh Kryvorizʹkoho ta Shyrokivsʹkoho rayoniv
Keywords: річка Інгулець; richka Inhuletsʹ; Криворізький залізорудний басейн; Kryvorizʹkyy zalizorudnyy baseyn; якість природної води; yakistʹ pryrodnoyi vody; скидистичних вод; skydystychnykh vod