Обґрунтування параметрів пристрою до дискової борони для загортання сидерату - Довгановський, Даніл Віталійович; Dovhanovskyi, Danil Vitaliiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Проаналізовано способи, технології та засоби для поповнення ґрунту поживними речовинами і заробляння сидерату зокрема, обґрунтовано необхідність дослідження робочих органів для додаткового ущільнення культур-сидератів перед їх зароблянням дисковим знаряддям. Розроблена гіпотеза щодо роботоздатності важкої дискової борони, обладнаної додатковим ущільнювальним котком. Отримані теоретичні залежності для розрахунку технологічно-конструктивних параметрів котка дискової борони. Наведено методику та описано будову приладу для визначення фізико- механічних властивостей культур-сидератів, зокрема коефіцієнтів та кутів їх тертя по металу. Розроблена карта умов праці та логіко-імітаційна модель процесу виникнення травм під час застосування дискової борони з ущільнювальним котком у передній її частині. Виконана економічна оцінка використання важкої дискової борони з обладнанням для попереднього коткування рослин-сидератів. Proanalizovano sposoby, tekhnolohii ta zasoby dlia popovnennia gruntu pozhyvnymy rechovynamy i zarobliannia syderatu zokrema, obgruntovano neobkhidnist doslidzhennia robochykh orhaniv dlia dodatkovoho ushchilnennia kultur-syderativ pered yikh zaroblianniam dyskovym znariaddiam. Rozroblena hipoteza shchodo robotozdatnosti vazhkoi dyskovoi borony, obladnanoi dodatkovym ushchilniuvalnym kotkom. Otrymani teoretychni zalezhnosti dlia rozrakhunku tekhnolohichno-konstruktyvnykh parametriv kotka dyskovoi borony. Navedeno metodyku ta opysano budovu pryladu dlia vyznachennia fizyko- mekhanichnykh vlastyvostei kultur-syderativ, zokrema koefitsiientiv ta kutiv yikh tertia po metalu. Rozroblena karta umov pratsi ta lohiko-imitatsiina model protsesu vynyknennia travm pid chas zastosuvannia dyskovoi borony z ushchilniuvalnym kotkom u perednii yii chastyni. Vykonana ekonomichna otsinka vykorystannia vazhkoi dyskovoi borony z obladnanniam dlia poperednoho kotkuvannia roslyn-syderativ.
Obgruntuvannia parametriv prystroiu do dyskovoi borony dlia zahortannia syderatu
Keywords: дискова борона; dyskova borona; загортання сидерату; zahortannia syderatu; сидерати; syderaty; ущільнюваний коток; ushchilniuvanyi kotok; ґрунт; grunt