Біологічна доступність мікроелементів з різних сполук в організмі корів та їх вплив на перетравність - Горчанок, Анна Володимирівна; Horchanok, Anna; Кузьменко, Оксана Анатоліївна; Kuzmenko, Oksana (Подільський державний аграрно-технічний університет, 2018)
Надходження мікроелементів у достатній кількості з кормами та неорганічними солями не гарантує 100 % забезпечення тварин Mn, Cu і Zn, тому що лише певна їх частина може набувати в організмі функціонально активної форми. У зв’язку з цим було введено поняття про біологічну доступність мікроелементів. Водночас збільшення у раціонах корів порівняно з контрольними тваринами кількості Cu до 65 мг за рахунок введення Bioplex® Cu стало дещо високою дозою, і зумовило зниження коефіцієнтів перетравності поживних речовин порівняно з використанням Bioplex® Mn, Bioplex® Zn і Bioplex® Mn, Cu і Zn. The intake of microelements in sufficient amounts with feed and inorganic salts does not guarantee 100% the provision of animals with Mn, Cu and Zn, because only a certain part of them can attain a functionally active form in an organism. In this regard, the concept of bioavailability of micronutrients was introduced. At the same time, the increase in cows rations compared with control animals the amount of Cu up to 65 mg due to introduction Bioplex® Cu became a higher dose, and led to a reduction in the digestibility of nutrients compared with using of Bioplex® Mn, Bioplex® Zn і Bioplex® Mn, Cu і Zn.
Bioavailability of microelements from different compounds in the body of cows and their influence on digestibility
Горчанок / Хавтуріна Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477
Keywords: перетравність; digestion; корови; cows; молоко; milk; Cu і Zn; Cu and Zn; Bioplex® Mn; Bioplex® Mn