Обґрунтування технології отримання концентрату з ягід брусниці - Зеленько, Ігор Олександрович; Zelenko, Ihor Oleksandrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – технологія переробки ягід брусниці шляхом отримання порошкового концентрату. Предмет дослідження – зв’язок показників якості ягід брусниці та вплив застосування ферментного препарату на характеристику сублімованого порошку ягід брусниці за хімічним та гранулометричним складом, органолептичними показниками якості. Метою роботи є експериментальне обґрунтування та розробка технологічних рішень для переробки ягід брусниці шляхом отримання порошкового концентрату та його застосування для підвищення харчової цінності продуктів харчування та як джерела природних барвників, консервантів та антиоксидантів. Obiekt doslidzhennia – tekhnolohiia pererobky yahid brusnytsi shliakhom otrymannia poroshkovoho kontsentratu. Predmet doslidzhennia – zviazok pokaznykiv yakosti yahid brusnytsi ta vplyv zastosuvannia fermentnoho preparatu na kharakterystyku sublimovanoho poroshku yahid brusnytsi za khimichnym ta hranulometrychnym skladom, orhanoleptychnymy pokaznykamy yakosti. Metoiu roboty ye eksperymentalne obgruntuvannia ta rozrobka tekhnolohichnykh rishen dlia pererobky yahid brusnytsi shliakhom otrymannia poroshkovoho kontsentratu ta yoho zastosuvannia dlia pidvyshchennia kharchovoi tsinnosti produktiv kharchuvannia ta yak dzherela pryrodnykh barvnykiv, konservantiv ta antyoksydantiv.
Obgruntuvannia tekhnolohii otrymannia kontsentratu z yahid brusnytsi
Keywords: отримання концентрату; otrymannia kontsentratu; брусниця; brusnytsia; ягоди; yahody; сублімований порошок; sublimovanyi poroshok; вітаміни; vitaminy; функціональні властивості; funktsionalni vlastyvosti