Кукурудза харчова (технологічні аспекти вирощування) - Якунін, Олексій Панасович; Yakunin, Oleksiy; Заверталюк, Володимир Філімонович; Zavertaliuk, Vоlоdimir; Губар, О. В.; Hubar, O. V.; Окселенко, Олег Миколайович; Okselenko, Oleh; Заверталюк, Олександр Володимирович; Zavertalyuk, Oleksandr (Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, 2016)
У монографії наведено значення, морфо-біологічні особливості кукурудзи, аналіз даних науково-дослідних установ з технології її вирощування. Висвітлено результати наукових досліджень, які проведено авторами з технологій вирощування кукурудзи цукрової і розлусної: обробіток ґрунту, удобрення, строки сівби та норми висіву, конвеєрне надходження качанів кукурудзи цукрової. Значне місце займають проблеми контролювання забур’яненості в посівах кукурудзи харчової в умовах високої засміченості ґрунту насінням бур’янів. Надана економічна ефективність вирощування кукурудзи цукрової та розлусної залежно від досліджуваних факторів в умовах Північного Степу України. Монографія розрахована на спеціалістів аграрного комплексу, фермерів, науковців, викладачів, аспірантів і студентів вищих навчальних закладів та коледжів сільськогосподарського профілю. U monohrafii navedeno znachennia, morfo-biolohichni osoblyvosti kukurudzy, analiz danykh naukovo-doslidnykh ustanov z tekhnolohii yii vyroshchuvannia. Vysvitleno rezultaty naukovykh doslidzhen, yaki provedeno avtoramy z tekhnolohii vyroshchuvannia kukurudzy tsukrovoi i rozlusnoi: obrobitok gruntu, udobrennia, stroky sivby ta normy vysivu, konveierne nadkhodzhennia kachaniv kukurudzy tsukrovoi. Znachne mistse zaimaiut problemy kontroliuvannia zaburianenosti v posivakh kukurudzy kharchovoi v umovakh vysokoi zasmichenosti gruntu nasinniam burianiv. Nadana ekonomichna efektyvnist vyroshchuvannia kukurudzy tsukrovoi ta rozlusnoi zalezhno vid doslidzhuvanykh faktoriv v umovakh Pivnichnoho Stepu Ukrainy. Monohrafiia rozrakhovana na spetsialistiv ahrarnoho kompleksu, fermeriv, naukovtsiv, vykladachiv, aspirantiv i studentiv vyshchykh navchalnykh zakladiv ta koledzhiv silskohospodarskoho profiliu.
Kukurudza kharchova (tekhnolohichni aspekty vyroshchuvannia)
Keywords: морфо-біологічні особливості кукурудзи; morfo-biolohichni osoblyvosti kukurudzy; технології вирощування кукурудзи цукрової і розлусної; tekhnolohii vyroshchuvannia kukurudzy tsukrovoi i rozlusnoi; обробіток ґрунту, удобрення; obrobitok gruntu, udobrennia; економічна ефективність вирощування кукурудзи; ekonomichna efektyvnist vyroshchuvannia kukurudzy