Генетичні та молекулярні механізми адаптації до теплового стресу в тваринництві - Дочкін, Дмитро Олексійович; Dochkin, Dmytro Oleksiiovych (ГО «Молодіжна наукова ліга» ; ТОВ «УКРЛОГОС Груп», 2025)
У тезах висвітлено ключові механізми адаптації сільськогосподарських тварин до теплового стресу, зокрема геномний добір, антиоксидантну підтримку, епігенетичні та метаболічні зміни. Визначено роль SNP-маркерів, мелатоніну, L-цитруліну та гідроксиселенометіоніну у збереженні фертильності та продуктивності в умовах високих температур. The abstract highlights key adaptation mechanisms of livestock to heat stress, including genomic selection, antioxidant support, epigenetic and metabolic responses. The role of SNP markers, melatonin, L-citrulline, and hydroxy-selenomethionine is emphasized in preserving fertility and productivity under high temperatures.
Henetychni ta molekuliarni mekhanizmy adaptatsii do teplovoho stresu v tvarynnytstvi
Keywords: епігенетика; epigenetics; тепловий стрес; heat stress; термотолерантність; thermotolerance; геномний добір; genomic selection; антиоксиданти; antioxidants; SNP-маркери; SNP markers