Продуктивність соняшнику залежно від механічного догляду за посівами в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Мрія» Новомосковського району Дніпропетровської області - Бірюліна, Олександра; Biriulina, Oleksandra (Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Сучасна технологія вирощування соняшника заснована на досягненнях науки та передової практики в галузі агротехніки, хімізації, механізації, економіки та організації праці, технологічні операції проводять з урахуванням біології та екології рослин, особливостей ґрунту, кліматичних та погодних умов. Але останніми роками окремі її елементи виконалися новим змістом, набули чіткіше виражених зональних особливостей. Передбачено використання сучасної техніки, найбільш екологічно безпечних хімічних засобів, інтенсивних сортів та гібридів. Змінилися організація та оплата праці, дедалі ширше застосовується сімейний, колективний, орендний підряд. В основу вирощування соняшнику включені такі елементи, як правильне розміщення культур у сівозміні, застосування високопродуктивних імунних районованих сортів та гібридів, застосування науково-обґрунтованих систем обробітку ґрунту з урахуванням його стану та засміченості, систем добрива з використанням локально-стрічкового способу внесення на основі ґрунтової та рослинної діагностики. Suchasna tekhnolohiia vyroshchuvannia soniashnyka zasnovana na dosiahnenniakh nauky ta peredovoi praktyky v haluzi ahrotekhniky, khimizatsii, mekhanizatsii, ekonomiky ta orhanizatsii pratsi, tekhnolohichni operatsii provodiat z urakhuvanniam biolohii ta ekolohii roslyn, osoblyvostei gruntu, klimatychnykh ta pohodnykh umov. Ale ostannimy rokamy okremi yii elementy vykonalysia novym zmistom, nabuly chitkishe vyrazhenykh zonalnykh osoblyvostei. Peredbacheno vykorystannia suchasnoi tekhniky, naibilsh ekolohichno bezpechnykh khimichnykh zasobiv, intensyvnykh sortiv ta hibrydiv. Zminylysia orhanizatsiia ta oplata pratsi, dedali shyrshe zastosovuietsia simeinyi, kolektyvnyi, orendnyi pidriad. V osnovu vyroshchuvannia soniashnyku vkliucheni taki elementy, yak pravylne rozmishchennia kultur u sivozmini, zastosuvannia vysokoproduktyvnykh imunnykh raionovanykh sortiv ta hibrydiv, zastosuvannia naukovo-obgruntovanykh system obrobitku gruntu z urakhuvanniam yoho stanu ta zasmichenosti, system dobryva z vykorystanniam lokalno-strichkovoho sposobu vnesennia na osnovi gruntovoi ta roslynnoi diahnostyky.
Produktyvnist soniashnyku zalezhno vid mekhanichnoho dohliadu za posivamy v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Mriia» Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: продуктивність соняшнику; рroduktyvnist soniashnyku; механічний догляд; mekhanichnyi dohliad; економічна оцінка; ekonomichna otsinka; охорона праці; okhorona pratsi; безпека в надзвичайних ситуаціях; bezpeka v nadzvychainykh sytuatsiiakh