The role of phraseologisms in shaping stylistic peculiarities of scientific texts - Terekhova, Svitlana; Терехова, Світлана; Mykhailenko, Viktoriia; Михайленко, Вікторія; Stasiuk, Tetyana; Стасюк, Тетяна Валеріївна; Kazakevych, Olena; Казакевич, Олена ІгорІвна; Lytvynko, Oksana; Литвинко, Оксана (Primmate, Колумбія, 2023)
The aim of the study was to analyse the role of phraseology in shaping stylistic peculiarities of scientific texts using the Ukrainian language as an example. Quantitative, descriptive, statistical, comparative, hermeneutic, contextual analysis and close reading methods were used in the analysis. The specifics of the study is the focus on scientific texts in the field of literary studies, which enables a broader vision of the functions performed by phraseological units in the studies. Phraseological units are classified into 5 main groups according to lexico-semantic function and notional words: indicative, related to career and social connections, related to religion, related to philosophy and culture, and related to time and space The results demonstrate the indicative function of the phraseological units in the text — conveying information to the readers and focusing their attention on the key points of the study. The academic novelty of the research is the use of the texts on the Humanities due to the appeal to images that are universal for the readers’ minds as examples of the use of phraseological units in a scientific style. Prospects: Further studies may diversify the sample of materials for the analysis of the use of phraseological units in scientific style in general, and in interdisciplinary studies on the Humanities in particular. Метою дослідження став аналіз ролі використання фразеологізмів у формуванні стилістичних особливостей наукових текстів (на прикладі української мови). В аналізі використано кількісний, описовий, статистичний, компаративний, герменевтичний, метод контекстуального аналізу та close reading. Специфіка дослідження полягає у фокусуванні уваги на наукових текстах у галузі літературознавства, що уможливлює ширше бачення функцій, виконуваних фразеологізмами у наукових працях. Фразеологізми класифіковано на 5 основних груп за лексико-семантичною функцією та смисловими словами: індикативні, пов’язані з кар’єрою та соціальними зв’язками, пов’язані з релігією, пов’язані з філософією та культурою та пов’язані з часом та простором. Результати дають підстави зробити висновок щодо реалізації індикативної функції фразеологічними одиницями в тексті – донесення до читача інформації та фокусування його уваги на ключових моментах дослідження. Наукова новизна дослідження полягає у використанні як прикладів вживання фразеологізмів у науковому стилі, текстів, присвячених саме гуманітарним дослідженням завдяки апелюванню до образів, універсальних для свідомості читачів. Перспективи: Майбутні дослідження зможуть урізноманітнити вибірку матеріалів для аналізу використання фразеологізмів в науковому стилі загалом, і в міждисциплінарних гуманітарних дослідженнях – зокрема.
Роль фразеологізмів у формуванні стилістичних особливостей наукових текстів
Keywords: phraseological units; фразеологізми; phraseological units; фразеологічні одиниці; notional word; смислове слово; lexico-semantic groups; лексико-семантичні групи; interdisciplinarity; інтердисциплінарність; linguistics; мовознавство; literary studies; літературознавство