Науково обґрунтована концепція контролювання ентомофітопатогенного комплексу у посівах пшениці озимої північного степу України - Матюха, Володимир Леонідович; Matyukha, V. L. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
У дисертації здійснено теоретичне узагальнення та представлено нове теоретичне обґрунтування й вирішення наукової проблеми захисту пшениці озимої від бур’янів, хвороб та шкідників у Північному Степу України, на базі чого розроблено ефективні бакові суміші гербіцидів, інсектогербіцидів та інсектофунгіцидів. У разі розміщення пшениці озимої по ретельно доглянутому чистому (чорному) пару створюються сприятливі умови для формування оптично щільних посівів цієї культури (600–800 продуктивних стебел на 1 м²). За цих умов вона формує у фазах виходу в трубку – колосіння листостебловий апарат висотою 85–120 см і площею листя 5–6 м² і більше на 1 м² поля, здатний перехопити (зв’язати) на фотосинтез 75 % і більше падаючого потоку енергії сонця (ФАР), завдяки чому вдається надійно затінити поверхню ґрунту, тобто місця проростання й розвитку бур’янів, до показника 0,20–0,25 кал/см². За такої енергоємності освітленості нижнього ярусу стеблостою пшениці бур’яни не встигають пройти світлову стадію розвитку. Вони перебувають у пригніченому стані, не квітують і не утворюють життєздатного насіння, через що у більшості випадків зникає потреба в хімічному захисті від бур’янів шляхом застосування гербіцидів. Тому для вирощування вищих урожаїв продовольчого зерна озимої м’якої пшениці в зоні Степу України 65–70 % її посівів необхідно розміщувати після кращих попередників, зокрема не менш ніж 50 % – по пару. Вирощування пшениці м’якої озимої після непарових попередників (багаторічні трави 2-го і 3-го років використання, горох, кукурудза на силос, зернові стерньові, соняшник) призводить до суттєвого погіршення фітосанітарного стану ґрунту та посівів зернової культури. Це зумовлюється високою насіннєвою продуктивністю різних видів однорічних сегетальних бур’янів (кучерявець Софії (Descurainia Sophia (L.)), сухоребрик Льозеліїв (Sisymbrium loeselii), лобода біла (Chenopodium album) та ін.), а також регенерацією багаторічних коренепаросткових бур’янів (березка польова (Convolvulus arvensis L.), гірчак степовий звичайний (Acroptilon repens L.), ваточник сирійський (Asclepias syriaca L.), осот рожевий (Cirsium arvense L.) і жовтий (Sonchus arvensis L.) польовий тощо). Внаслідок реформування агропромислового виробництва в зоні Степу України на ринковій основі, зміни систем господарювання, сівозмін і структури посівних площ, значна частина посівів пшениці озимої (30–35 % і більше) на чорноземах звичайних Північного Степу України вирощується по непарових попередниках (озимий ячмінь, кукурудза на силос, озима пшениця, соняшник та деякі інші культури), що потребує досконалого додаткового вивчення таких попередників з метою визначення найкращих із них для вирощування пшениці озимої, з обов’язковим урахуванням фітосанітарного стану агрофітоценозів, зокрема зважаючи на підвищену їх забур’яненість. Такі посіви завжди потребують більш ретельного догляду й захисту від ентомофітопатогенного комплексу з метою запобігання втратам урожаю. Зауважимо також, що в таких умовах доволі часто трапляються різні хвороби та шкідники. За неправильного підходу до захисту культури, наприклад коли її вирощують без внесення відповідних інсектицидів та інсектоакарицидів, чисельність імаго клопа-черепашки може досягати 2– 4 шт./м², а п’явиці – навіть до 12 шт./м². Поширеність хвороби септоріоз може становити на таких виробничих полях до 5–7 %, а її розвиток – до 3– 4 %. У дисертаційній роботі наведено результати дослідження з оцінювання технічної, економічної та енергетичної ефективності бакових сумішей препаратів. Посіви пшениці озимої після непарових попередників (кукурудза на силос, люцерна, соняшник, вико–овес) з недостатнім проєктивним покриттям поверхні ґрунту (від 50 % до 84 %) мали вищу засміченість сходами бур’янів та потребували першочергового захисту від них, особливо це стосується найбільш шкодочинних малорічних і багаторічних коренепаросткових бур’янів, які проникали до середнього («С») і верхнього («В») ярусів стеблостою. За оптимального проєктивного покриття (від 96 % і більше) забезпечувалося ефективне біологічне пригнічення більшості бур’янів аж до збирання врожаю зерна пшениці озимої. Максимальну технічну ефективність – 96,7 % – у посівах пшениці озимої проти бромусу (стоколосу) покрівельнего (Bromus inermis Leyss.) забезпечує бакова сумішка гербіцидів Естерон + Пума Супер (по 0,8 л/га). Для боротьби з карантинним бур'яном-алергеном амброзією полинолистою (Ambrosia artemisiifolia L.) також найдоцільніше застосувати бакову сумішку гербіцидів Естерон + Пума Супер (по 0,8 л/га), що дає можливість досягти максимальної технічної ефективності препаратів – 94,0 %. Максимальний контроль березки польової (Convolvulus arvensis L.) забезпечує бакова суміш гербіциду Монітор у дозі 26 г/га у поєднанні з прилипачем ПАР Тренд (0,3 л/га). Боротьбу з березкою польовою ускладнює те, що сходи її в посівах пшениці озимої з’являються після застосування гербіцидів. А це зумовлює додаткове застосування засобів захисту. Внесення бакових сумішей Естерон (0,8 л/га) + інсектоакарицид Нурел Д (0,75 л/га), Естерон (0,8 л/га) + Пума Супер (0,8 л/га) + Нурел Д (0,75 л/га), а також Естерон (0,8 л/га) + РРР Оксікарбам (150 г/га) + Нурел Д (0,75 л/га) забезпечує практично повне знищення всіх наявних шкідників (імаго клопачерепашки, хлібна жужелиця, шведська муха, озима совка, личинки п’явиці) аж до збирання урожаю зерна. Повний контроль захворювань аж до збирання врожаю пшениці озимої забезпечують гербіцидно-фунгіцидні бакові сумішки Естерон (0,8 л/га) + Фалькон (0,6 л/га) та Естерон (0,8 л/га) + Пума Супер (0,8 л/га) + Фалькон (0,6 л/га). За їхнього застосування фіксується практично 100 % відсутність найпоширеніших захворювань пшениці озимої. Повну технічну ефективність контролю захворювань (бура іржа, фузаріоз, септоріоз, гельмінтоспоріоз та борошниста роса) відмічено на ділянках внесення Старане Преміум (0,5 л/га) + Фалькон (0,6 л/га), Монітор (26 г/га) + Фалькон (0,6 л/га) та Монітор (20 г/га) + Естерон (0,6 л/га) + Фалькон (0,6 л/га). Розвиток бурої іржі та борошнистої роси через 25 діб після внесення відповідних засобів захисту становив 0,5 % і 1 % відповідно. Водночас у варіантах з Піком (20 г/га) та Мушкетом (20 г/га) у поєднанні з інсектоакарицидом Фалькон (0,6 л/га) взагалі не вдалося контролювати розвиток хвороб. Механічний обробіток ґрунту, особливо мілкий безполицевий, не забезпечує надійного контролю бур’янів, що спонукає до застосування хімічних засобів захисту. Використання мілкого безполицевого (плоскорізного) обробітку ґрунту глибиною 14–16 см тримало показники забур’яненості агроценозу пшениці на рівні 3,4 шт./м² однорічних бур’янів (талабан польовий, лобода біла) та 0,8 шт./м² коренепаросткових багаторічників (березка польова, молокан татарський, осот рожевий польовий); дисковий безполицевий обробіток глибиною 10–12 см сприяв ще вищому рівню забур’яненості – відповідно 6,5 та 1,4 шт./м², що на 3,1 та 0,6 шт./м² перевищує показники безполицевого (плоскорізного) обробітку. Заміна полицевої оранки в технології вирощування пшениці озимої на мілкий плоскорізно-дисковий обробіток змінює розподіл насіння бур’янів у ґрунті шляхом концентрації більшої його частини (85–90 %) у верхньому (0–10 см) шарі ґрунту. За полицевої оранки, навпаки, насіння бур’янів загорталося в більш глибокі шари за профілем обробітку ґрунту. У разі обробки посівів пшениці озимої гербіцидами Естерон, Гроділ Максі та Мастак енергія проростання і схожість зерна пшениці озимої не змінювалася порівняно з контролем (без гербіцидів) і становила 90,2–91,3 %. Максимальні показники висоти рослин пшениці озимої – 53 см – були відмічені у варіантах гербіцидів та їх бакових сумішок: Гроділ Максі (100 мл/га); Еллай Супер (15 г/га) + ПАР Тренд 90 (0,3 л/га); Аркан (20 г/га) та Естерон (0,8 л/га) + Пума Супер (0,8 л/га). Натомість площа листової поверхні виявилася найбільшою у варіантах застосування гербіциду Естерон (0,8 л/га) – 11,88 см² (за середньої висоти рослин пшениці 52 см). На удобрених ділянках (N30P30K30) площа листової поверхні пшениці озимої у варіантах безполицевого плоскорізного обробітку була більшою на 1,09 см² (на 9,2%) порівняно з мілким дисковим обробітком. Аналогічно до площі листової поверхні змінювалася й маса 1000 зерен, суттєво збільшившись на 1,97 г (на 5,5 %) на користь безполицевого плоскорізного обробітку. Максимальну урожайність зерна пшениці озимої забезпечує безполицевий плоскорізний обробітку ґрунту глибиною 14–16 см у поєднанні з внесенням мінеральних добрив N60P30K30 в дозі 3,59 т/га. Застосування мілкого дискового обробітку глибиною 10–12 см на такому самому фоні живлення знижує врожай до 3,45 т/га, або на 0,14 т/га (на 4,0 %). Такі самі закономірності відмічено й на неудобрених ділянках. Застосування гербіцидів у посівах пшениці озимої суттєво підвищувало вміст білка в борошні (порівняно з варіантом контролю (без гербіцидів)). Максимальні показники якості зерна – 1,65 г/кг – отримано на ділянках, де застосували препарат Банвел 4S у дозі 0,3 л/га (1,97 г/кг), та у варіанті внесення Мастака (0,5 л/га). Вміст білка тут зростав на 0,3 г/кг (на 25,4 %) і становив 1,18 г/кг порівняно з контролем (із мінімальним умістом білка в борошні 0,88 г/га). Застосування безполицевого плоскорізного обробітку збільшувало виробничі витрати на 756 грн/га порівняно з дисковим обробітком глибиною 10–12 см, що пов’язано з більшими витратами паливно-мастильних матеріалів. Незважаючи на це, за рахунок вищого урожаю умовно чистий прибуток за безполицевого плоскорізного обробітку глибиною 14–16 см був вищим на 859 грн/га і становив 4912 грн/га порівняно з дискуванням (4053 грн/га). Відповідно до наведених показників вищими також були рівень рентабельності та окупність 1 грн витрат (відповідно на 1,7 в.п. (відсоткових пункти) та 0,29 грн). Уперше розроблено: науково обґрунтовану концепцію боротьби проти ентомофітопатогенного комплексу в посівах пшениці озимої після непарових попередників на чорноземах звичайних Північного Степу України; положення щодо оптичної щільності агрофітоценозів пшениці озимої м’якої, вирощуваної після непарових попередників, з урахуванням економічного порогу шкодочинності бур'янів; бакові суміші гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів, що можуть у поєднаннях між собою ефективно знищувати цілий комплекс захворювань, шкідників і різні біогрупи бур’янових рослин (зокрема, злісних коренепаросткових багаторічників та карантинних бур’янів-алергенів), без завдання шкоди росту та розвитку рослин пшениці озимої. Удосконалено заходи контролювання бур'янових рослин, шкідників і захворювань у посівах провідної зернової продовольчої культури з урахуванням здатності її посівів створювати чітко виражене затінення поверхні ґрунту. Удосконалено економічну й енергетичну оцінку вирощування пшениці озимої після непарових попередників. Набули подальшого розвитку наукові положення щодо визначення економічного порогу забур’яненості та методики боротьби з хворобами й шкідниками пшениці озимої м’якої. В умовах Північного Степу України на чорноземах типових малогумусних для забезпечення задовільного фітосанітарного стану посівів та забезпечення сталого рівня урожайності пшениці озимої 6 т/га для господарств різних форм власності на землю рекомендовано: – для боротьби зі злісним бур’яном бромусом (стоколосом) покрівельним, використовувати бакову суміш препаратів естерон + пума супер (0,8 л/га). Технічна ефективність тут складає 96,7 %; – для боротьби з коренепаростковими та кореневищними бур’янами, а також злісним карантинним бур'яном-алергеном амброзією полинолистою застосовувати бакову суміш гербіцидів Естерон (0,80 л/га) + Пума Супер (0,8 л/га) чи Монітор (26,0 г/га) у поєднанні з прилипачем ПАР Тренд (0,30 л/га), що забезпечує технічну ефективність знищення бур’янів на рівні 90–98 %; – для знищення однорічних та зимуючих бур’янів (кучерявець Софії (Descurainia Sophia L.), сухоребрик Льозеліїв (Sisymbrium Loeselii L.), талабан польовий (Thlaspi arvense L.), злинка канадська (Erigeron canadensis L.), рутка Шлейхера (Fumaria schleicheri L.), лобода біла (Chenopodium album), мишій сизий та зелений (Setaria glauca L., Setaria pumila L.), грицики звичайні (Capsella bursa-pastoris L.), підмаренник чіпкий (Gálium aparíne L.) тощо) використовувати бакову суміш із гербіцидів нового покоління, а саме: Дербі (70 г/га) + Гранстар Голд (35,0 г/га) у поєднанні з прилипачем ПАР Тренд (0,3 л/га); – контролювати забур’яненість та шкідників у посівах пшениці озимої застосуванням бакових сумішей інсектoгербіцидів: Естерон (0,80 л/га) + Пума Супер (0,80 л/га) + Фалькон (0,60 л/га), Монітор (26,0 г/га) + Естерон (0,60 л/га) + Фалькон (0,60 л/га), Монітор (20,0 г/га) + Естерон (0,80 л/га) + Нурел Д (0,75 л/га), Естерон (0,80 л/га) + Пума Супер (0,80 л/га) + Нурел Д (0,750 л/га); – застосовувати еталонний гербіцид Діален Супер (0,8 л/га) у поєднанні з регулятором росту рослин Оксікарбамом (100,0 мл/т при допосівній обробці насіння пшениці озимої та 150,0 мл/га з внесенням по сходах культури). The dissertation provides a theoretical generalization, presents a new theoretical justification and solution of the scientific problem of winter wheat crops protection from the weeds, pests and diseases in the northern steppe of Ukraine, based on which the effective tank mixtures of the herbicides, insectoherbicides and insectofungicides were developed. When sowing winter wheat on a carefully well-groomed clean (black) fallow, favorable conditions are created for the formation of the optically dense crops (600–800 productive stems per one square meter). Under such conditions, the winter wheat plants form a leaf-stem apparatus with a height of 85 – 120 cm and a leaf area of 5 – 6 m2 per one square meter of the field in the phases of out into the tube – earing. These crops are able to intercept (bind) for the photosynthesis more than 75% of the incident solar energy flux (PAR), due to which they can reliably shade the soil surface, that is, the place of weeds growth and development, up to 0.20–0.25 Cal / cm2 . With such an energy the illumination intensity of the lower tier of the wheat stalks, the weeds do not have time to pass the light stage of development. They are in a depressed state, do not bloom and do not form the viable seeds, as a result of which the use of herbicides for chemical protection against the weeds is not necessary in most cases. Therefore, in order to obtain higher yields of winter wheat food grain in the Steppe zone of Ukraine, 65–70% of the wheat crops must be placed after the best predecessors, including at least 50% – after black fallow. The cultivation of soft winter wheat after the non-fallow predecessors (perennial grasses of the 2nd and 3rd years of use, peas, corn for silage, stubble cereals, and sunflower) causes a significant deterioration of the phytosanitary condition of the soil and crops. This is due to the high seed productivity of various species of the annual segetal weeds (Descurainia Sophia (L.) Schur., Sisymbrium Loeselii L., Chenopodium album L., etc.), as well as the regeneration of perennial rhizomic weed plants (Convolvulus arvensis L., Acroptilon repens L., Asclepias syriaca L., Cirsium arvense (L.) Scop., Sonchus arvensis L., etc.). Due to the reform of agricultural production in Ukraine on a market basis, change of the farming systems, crop rotations and the structure of sown areas, a significant part of the winter wheat crops (30 – 35% and more) is grown on the ordinary chernozems of northern Steppe of Ukraine after non-fallow predecessors (winter barley, corn for silage, winter wheat, sunflower and some other crops). In these circumstances, a thorough and additional study of such predecessors is required in order to determine the best ones for growing winter wheat crops, necessarily taking into account the phytosanitary state of agrophytocenoses, in particular, an increased level of the weeds. Such winter wheat crops always require more careful care and protection from the entomophytopathogenic complex in order to prevent crop losses. It should also be noted that various diseases and pests are quite common in such crops. With the wrong approach to the protection of the crop, for example, when it is grown without the introduction of appropriate insecticides and insectoacaricides, the number of adult sunn pest can be 2–4 pcs / m2 , and the number of imago of the cereal leaf beetle (Oulema melanopus) can reach 12 pcs / m2 . In such industrial fields, the spread of septoria disease incited by the fungus Septoria tritici, can be 3 – 4%, and with its development 5 – 7%. The results of the study including the evaluation of technical, economic and energy efficiency of the tank mixtures of pesticides are presented in the dissertation. The maximum technical efficiency (96.7%) in the winter wheat crops against roofing bromus (Bromus inermis Leyss.) was provided by a tank mix of the herbicides esterone + puma super (0.8 l / ha). To control the quarantine allergenic weed species common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) it is most appropriate to use a tank mixture of the herbicides esterone + puma super (0.8 l / ha), which provides maximum technical efficiency of the pesticides – 94.0%. Maximum control of field bindweed (Convolvulus arvensis L.) provides a tank mixture of the herbicide monitor at a dose of 26 g / ha in combination with the adhesive surfactant trend (0.3 l / ha). Control of field bindweed is complicated by the appearance of its seedlings in winter wheat crops after the application of herbicides, which leads to additional use of the pesticides. Application of the tank mixtures of herbicide esterone (0.8 l / ha) and insecticide nurel D (0.75 l / ha), or the herbicides esterone (0.8 l / ha) and puma super (0.8 l / ha) + nurel D (0.75 l / ha), as well as esterone (0.8 l / ha) + plant growth regulator oxycarbam (150 g / ha) + nurel D (0.75 l / ha), provides almost complete destruction of all the existing pests: imago of sunn pest (Eurigaster integriceps), corn ground beetle (Zabrus tenebrioides), oscinella (Oscinella frit), winter moth (Operophtera brumata), and the larvae of cereal leaf beetle (O. melanopus) until the harvest of winter wheat grain. Complete control of the diseases up to the harvest of winter wheat is provided by the herbicidal-fungicidal tank mixtures of herbicide esterone (0.8 l / ha) + fungicide falcon (0.6 l / ha), and esterone (0.8 l / ha) + puma super (0.8 l / ha) + falcon (0.6 l / ha). With such treatment, almost 100% absence of the most common diseases of the winter wheat was noted. Almost full technical efficiency of the disease control (brown rust, fusarium wilt, septoria, helminthiasporiosis and powdery mildew) is provided in the fields with the application of mixtures containing herbicide starane premium (0.5 l / ha) + falcon (0.6 l / ha); monitor (26 g / ha) + falcon (0.6 l / ha) or monitor (20 g / ha) + esterone (0.6 l / ha) + falcon (0.6 l / ha). 25 days after the application of appropriate plant protection pesticides, the development of fusarium wilt reached 0.5%, septoria – 1%, and helminthosporiosis – 0.3%. At the same time, in the crops treated with herbicides peak (20 g / ha) and musket (20 g / ha) in combination with insecticide falcon (0.6 l / ha), it was not possible to control the development of diseases at all. Mechanical tillage, especially shallow tillage, does not provide the reliable weed control, which encourages the use of the chemical pesticides. The use of shelf-less tillage (flat-cut tillage) to a depth of 14–16 cm restrained littering of the winter wheat crops with weeds at the level of 3.4 pcs / m2 of annual weeds, and 0.8 pcs / m2 of perennial rhizomic weeds (field bindweed C. arvensis, blue lettuce Lactuca tatarica (L.) CA Mey, pink field thistle Cirsium arvense (L.) Scop.). Disc flat-cut tillage to a depth of 10–12 cm contributed to an increase in the weed plant levels, respectively 6.5 pcs / m2 and 1.4 pcs / m2 , which is higher by 3.1 pcs / m2 and 0.6 pcs / m2 in the comparison with the shallow tillage. Replacement of shelf plowing in the technology of growing winter wheat for the shallow flat-disk cultivation changes the distribution of weed seeds in the soil by concentrating most of it (85 – 90% of total) in the upper (0 – 0 cm) layer of the soil. At the same time, with the use of shelf plowing, weed seeds, on the contrary, were wrapped in the deeper soil layers along the tillage profile. The germination energy and grain germination of winter wheat, compared to the control (without herbicides), did not change during the treatment of wheat crops with the herbicides esterone, grodil maxi and mastak, and amounted to 90.2 – 91.3%. The maximum height of the winter wheat plants (53 cm on average) was observed when applying different variants of the herbicides and their tank mixtures: grodil maxi (100 ml / ha); allay super (15 g / ha) + the adhesive surfactant trend 90 (0.3 l / ha); arcan (20 g / ha) + esterone (0.8 l / ha) + puma super (0.8 l / ha). Instead, the leaf surface area was the largest in the variants of the herbicide esterone action (0.8 l / ha), and reached 11.88 cm2 (with an average height of wheat plants of 52 cm). In the fertilized fields (N30P30K30), the leaf surface area of the winter wheat plants when applied shelf-less tillage was higher by 1.09 cm2 (or by 9.2%) compared to the results obtained with use of shallow disc tillage. Similarly, to the leaf surface area, the weight of 1000 grains also changed, significantly increasing (by 1.97 g, i.e. by 5.5%) in favor of shelf-less flat-cut tillage. The maximum grain yield of the winter wheat (3.59 t / ha) was provided by shelf-less tillage to a depth of 14–16 cm in combination with the use of mineral fertilizers at a dose of N30P30K30. The application of shallow disc tillage to a depth of 10–12 cm on the soil with the same fertilization level reduced the grain yield to 3.45 t / ha, which was 0.14 t / ha (or 4.0%) less. Similar patterns were also observed in the unfertilized fields. The use of herbicides in the winter wheat crops significantly increased the protein content of flour (compared to the control option without the herbicides). The maximum indicators of grain quality (the protein content 1.97 g / kg) were obtained in the fields where the herbicide banvel 4s was applied at a dose of 0.3 l / ha, and in the variant of the herbicide mastak (0.5 l / ha) application – the protein content 1.65 g / kg. On average, when using herbicides, the protein content in the winter wheat grain increased by 0.3 g / kg (by 25.4%) compared to the control, containing a minimum protein content in flour – 0.88 g / ha. The use of shelf-less flat-cut tillage increased production costs by UAH 756 / ha compared to the disc tillage to a depth of 10–12 cm, which is due to higher fuel and lubricant costs. Nevertheless, due to the higher yield, the conditionally net profit from shelf-less flat-cutting tillage to a depth of 14–16 cm amounted to UAH 4,912 / ha, and was higher by UAH 859 / ha as compared to disking (UAH 4,053 / ha). According to these indicators, the level of profitability and payback of UAH 1 costs were also higher, respectively, by 1.7 percentage points and by UAH 0.29. For the first time, a scientifically substantiated concept of the control against entomophytopathogenic complex in the winter wheat crops after the non-fallow predecessors on the ordinary chernozems of the northern steppe of Ukraine was developed; the provisions on the optical density of the winter soft wheat agrophytocenoses grown after non-fallow predecessors, taking into account the economic threshold of the weed damage; tank mixtures of the herbicides, insecticides and fungicides, which in combination can effectively destroy a range of diseases, pests and various bio groups of the weeds (including the harmful perennial rhizomic weed plants and the quarantine allergenic weeds), without compromising growth and development of the winter wheat plants. Approaches to the control of the weeds, pests and diseases in the crops of the leading grain food crop have been improved, taking into account the ability of winter wheat crops to create a clear shading of the soil surface. The economic and energy assessment of the winter wheat cultivation technologies after the nonfallow predecessors has been improved. Scientific provisions for determining the economic threshold of the winter wheat crop infestation by weeds, as well as methods for controlling diseases and pests of winter soft wheat have been further developed. In the conditions of the northern steppe of Ukraine on the typical low-humus chernozems, to ensure the satisfactory phytosanitary condition of crops and achieve a stable level of the winter wheat yield at the level of 6 t / ha for the farms of different forms of land ownership, it was recommended: -after the non-fallow predecessors, to ensure the creation of the optically dense crops (600-800 pcs. /m2 of the productive stems of winter wheat plants) in order to ensure optimal projective soil cover of at least 96%, which allows not to use herbicides; -to control the perennial rhizomic weeds, as well as the harmful quarantine allergenic weed common ragweed, apply a tank mixture of the herbicides esterone (0.8 l / ha) + puma super (0.8 l / ha) or monitor (26 g / ha) in combination with the adhesive surfactant trend (0.3 l / ha), which provides technical efficiency of weed control at the level of 90˗˗98%; -for elimination of the annual and wintering weeds (Descurainia Sophia (L.) Schur., Sisymbrium Loeselii L., Thlaspi arvense L., Erigeron canadensis L., Fumaria schleicheri Soy. - Will., Chenopodium album L., Setaria glauca (L.) P. Beauv., Setaria pumila (Poir.) Schult., Capsella bursa-pastoris (L.) Medik., Gálium aparíne L., etc.), use a tank mix of the new generation herbicides, namely derby (70 g / ha) + granstar gold (35 g / ha) in combination with the adhesive surfactant trend (0.3 l / ha); -to control the weeds and pests in the winter wheat crops with the use of tank mixtures of the herbicides and insecticides: esterone (0.8 l / ha) + puma super (0.8 l / ha) + falcon (0.6 l / ha); monitor (26 g / ha) + esterone (0.6 l / ha) + falcon (0.6 l / ha); monitor (20 g / ha) + esteron (0.8 l / ha) + nurel D (0.75 l) / ha); esterone (0.8 l / ha) + puma super (0.8 l / ha) + nurel D (0.75 l / ha); -apply the reference herbicide dialen super (0.8 l / ha) in combination with the plant growth regulator oxycarbam (100 ml / t for the pre-sowing treatment of winter wheat seeds) or oxycarbam (150 ml / ha for the application of plant growth regulator on the winter wheat seedlings).
Scientifically substantiated concept of the control entomophytopathogenic complex in the winter wheat crops of the northern steppe of Ukraine
Keywords: якість зерна; grain quality; гербіциди; herbicides; пестициди; pesticides; бакова суміш; tank mix; пшениця озима; winter wheat; попередники; precursors; бур’яни; weeds; урожайність; yield; продуктивність; productivity