Підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу аграрного підприємства - Сацута, Андрій Сергійович; Satsuta, Andrii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Досліджено категорію «ресурсний потенціал аграрного підприємства»; встановлені основні чинники впливу на формування й ефективне використання ресурсного потенціалу підприємства; розглянуто та наведено методичні підходи до оцінки ресурсного потенціалу; проаналізовані основні складові ресурсного потенціалу підприємства; досліджено стан ресурсного потенціалу ТОВ АФ «Відродження»; визначено інтегральну ефективність використання ресурсного потенціалу товариства та доведено тенденцію до його покращення на основі зростання продуктивності праці й матеріаловіддачі; обґрунтовані основні напрями підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу товариства й доведено доцільність оптимізації структури посівних площ, диверсифікації виробництва, впровадження мотиваційних заходів організації праці. Doslidzheno katehoriiu «resursnyi potentsial ahrarnoho pidpryiemstva»; vstanovleni osnovni chynnyky vplyvu na formuvannia y efektyvne vykorystannia resursnoho potentsialu pidpryiemstva; rozghlianuto ta navedeno metodychni pidkhody do otsinky resursnoho potentsialu; proanalizovani osnovni skladovi resursnoho potentsialu pidpryiemstva; doslidzheno stan resursnoho potentsialu TOV AF «Vidrodzhennia»; vyznacheno intehralnu efektyvnist vykorystannia resursnoho potentsialu tovarystva ta dovedeno tendentsiiu do yoho pokrashchennia na osnovi zrostannia produktyvnosti pratsi y materialoviddachi; obgruntovani osnovni napriamy pidvyshchennia efektyvnosti vykorystannia resursnoho potentsialu tovarystva y dovedeno dotsilnist optymizatsii struktury posivnykh ploshch, dyversyfikatsii vyrobnytstva, vprovadzhennia motyvatsiinykh zakhodiv orhanizatsii pratsi.
Pidvyshchennia efektyvnosti vykorystannia resursnoho potentsialu ahrarnoho pidpryiemstva
Keywords: потенціал; potential; ресурси; resources; підприємство; enterprise; оцінка; evaluation; ефективність; efficiency; ресурсовіддача; resource efficiency; ресурсомісткість; resource intensity