Діагностика та комплексна терапія за пододерматитів у собак в умовах державної лікарні ветеринарної медицини Шевченківського та Соборного районів міста Дніпро - Бондар, Р. В.; Bondar, R. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Діагностика пододерматитів незаразної етіології у собак повинна включати наступні критерії: визначення множинності ураження кінцівок, аналіз даних анамнезу (режим та раціон годівлі, утримання, використання тварини, супутні і перенесені захворювання, результати їх лікування), результати клінічного дослідження – загального та ділянки ураження, виключення паразитарних та мікологічних збудників, пухлин та наявності сторонніх тіл, бактеріологічне та алергічне тестування. За алергічного пододерматиту найбільш ефективною є терапевтична схема, яка включає системні лікарські засоби синулокс, інкомбівіт, апоквель і куртікол, а також місцевий – санодерм. З пододерматиту травматичної етіології доцільним є призначення комбінації препаратів сульфацеф 25, чемі-спрей та біомос. Diagnosis of subdermatitis of non-communicable etiology in dogs should include the following criteria: determination of the multiplicity of limb lesions, analysis of anamnesis data (feeding regime and diet, keeping, use of animals, concomitant and transmitted diseases, results of their treatment), results of clinical examination - general and lesions, exclusion parasitic and mycological pathogens, tumors and the presence of foreign bodies, bacteriological and allergic testing. In allergic subdermatitis, the most effective is a therapeutic regimen that includes systemic drugs Sinulox, Incombivit, Apoquel and Curticol, as well as local - Sanoderm. For subdermatitis of traumatic etiology, it is advisable to prescribe a combination of sulfacef 25, chemi-spray and biomos.
Diagnosis and complex therapy for subdermatitis in dogs in the state hospital of veterinary medicine of Shevchenkivsky and Soborny districts of Dnipro
Keywords: дерматит; dermatitis; собаки; dogs; алгоритм діагностики; algorithm of diagnosis; лікування; treatment