Удосконалення технологічної лінії приготування кормів на фермі великої рогатої худоби з розробкою змішувача-дозатора преміксів - Шаповалов, Кирило Миколайович; Shapovalov, Kyrylo Mykolaiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Метою проєкту є підвищення ефективності технологічного процесу приготування кормів на фермі великої рогатої худоби шляхом розробки змішувача-дозатора преміксів. У дипломному проекті проаналізовано господарську діяльність фермерського господарства. У технологічній частині проекту проведено розрахунок та підбір обладнання для механізації виробничих процесів на молочно-товарній фермі, а також розраховано основні показники лінії приготування кормів і механізацію вантажно-розвантажувальних робіт і роздачі кормів. У конструкторській частині проведено удосконалення змішувача-дозатора преміксів і комбікормів шляхом встановлення розподільчого козирка (дозволить зменшити час змішування) та подовжений шнек, який дозволить завантажувати приготований комбікорм до транспортного засобу без додаткового пристрою. Проведено аналіз стану охорони праці, навколишнього середовища та цивільної оборони в господарстві, а також надано відповідні рекомендації для їх покращення. Розрахунок основних техніко-економічних показників проекту показав, що за новою технологією виробництва комбікормів річний економічний ефект складе 1490 тис. грн., а капітальні вкладення в кормоцех окупляться протягом чотирьох років. Це свідчить про доцільність впровадження проекту в виробництво. Metoiu proiektu ye pidvyshchennia efektyvnosti tekhnolohichnoho protsesu pryhotuvannia kormiv na fermi velykoi rohatoi khudoby shliakhom rozrobky zmishuvacha-dozatora premiksiv. U dyplomnomu proekti proanalizovano hospodarsku diialnist fermerskoho hospodarstva. U tekhnolohichnii chastyni proektu provedeno rozrakhunok ta pidbir obladnannia dlia mekhanizatsii vyrobnychykh protsesiv na molochno-tovarnii fermi, a takozh rozrakhovano osnovni pokaznyky linii pryhotuvannia kormiv i mekhanizatsiiu vantazhno-rozvantazhuvalnykh robit i rozdachi kormiv. U konstruktorskii chastyni provedeno udoskonalennia zmishuvacha-dozatora premiksiv i kombikormiv shliakhom vstanovlennia rozpodilchoho kozyrka (dozvolyt zmenshyty chas zmishuvannia) ta podovzhenyi shnek, yakyi dozvolyt zavantazhuvaty pryhotovanyi kombikorm do transportnoho zasobu bez dodatkovoho prystroiu. Provedeno analiz stanu okhorony pratsi, navkolyshnoho seredovyshcha ta tsyvilnoi oborony v hospodarstvi, a takozh nadano vidpovidni rekomendatsii dlia yikh pokrashchennia. Rozrakhunok osnovnykh tekhniko-ekonomichnykh pokaznykiv proektu pokazav, shcho za novoiu tekhnolohiieiu vyrobnytstva kombikormiv richnyi ekonomichnyi efekt sklade 1490 tys. hrn., a kapitalni vkladennia v kormotsekh okupliatsia protiahom chotyrokh rokiv. Tse svidchyt pro dotsilnist vprovadzhennia proektu v vyrobnytstvo.
Udoskonalennia tekhnolohichnoi linii pryhotuvannia kormiv na fermi velykoi rohatoi khudoby z rozrobkoiu zmishuvacha-dozatora premiksiv
Keywords: ефективність; efektyvnist; ВРХ; VRKh; приготування кормів; pryhotuvannia kormiv; лінія; liniia; змішувач-дозатор; zmishuvach-dozator; конструкція; konstruktsiia