Обґрунтування технології виробництва олії кунжутної - Попова, Христина Олегівна; Popova, Khrystyna Olehivna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Метою даного дослідження є розробка технологічного процесу виробництва кунжутної олії на прикладі діяльності закритого акціонерного товариства «Олейна». Об'єктом вивчення виступає технологія виготовлення кунжутної олії, а предметом – органолептичні характеристики та фізико-хімічні показники якості кінцевого продукту. Кунжутна олія є не лише смачним і корисним харчовим продуктом, але й досить доступним, з широким спектром застосування у кулінарії та медицині. Її колір варіюється від світло-коричневого до насиченого темно-червонувато-коричневого відтінку, що залежить від ступеня обсмаження насіння, а смак і аромат мають приємні, різноманітні нюанси. Metoiu danoho doslidzhennia ye rozrobka tekhnolohichnoho protsesu vyrobnytstva kunzhutnoi olii na prykladi diialnosti zakrytoho aktsionernoho tovarystva «Oleina». Obiektom vyvchennia vystupaie tekhnolohiia vyhotovlennia kunzhutnoi olii, a predmetom – orhanoleptychni kharakterystyky ta fizyko-khimichni pokaznyky yakosti kintsevoho produktu. Kunzhutna oliia ye ne lyshe smachnym i korysnym kharchovym produktom, ale y dosyt dostupnym, z shyrokym spektrom zastosuvannia u kulinarii ta medytsyni. Yii kolir variiuietsia vid svitlo-korychnevoho do nasychenoho temno-chervonuvato-korychnevoho vidtinku, shcho zalezhyt vid stupenia obsmazhennia nasinnia, a smak i aromat maiut pryiemni, riznomanitni niuansy.
Obgruntuvannia tekhnolohii vyrobnytstva olii kunzhutnoi
Keywords: рослині жири; roslyni zhyry; кунжутна олія; kunzhutna oliia; технології виробництва; tekhnolohii vyrobnytstva; акціонерне товариство «Олейна»; aktsionerne tovarystvo «Oleina»