Якісний аналіз сухих кормів для собак - Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Bilan, M. V.; Гавриліна, Олена Геннадіївна; Gavrilina, O.; Gavrilina, O. G.; Gavrylina, O.; Gavrylina, O. G.; Havrylina, O.; Havrylina, O. G.; Gavrilina, Olena; Коновий, Євген Романович; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2019)
Корми і кормові добавки – джерело поживних і біологічно активних речовин для організму тварини. Поживність корму залежить від його хімічного складу – вмісту білка, жиру, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів. Сухий корм для собак має переваги та недоліки, проте особливої уваги потребує його санітарна безпечність: наявність у кормах мікроорганізмів і грибів, зокрема, пліснявих, що виділяють токсичні продукти життєдіяльності – токсини. Вони можуть міститися в сировині, потрапляти до корму під час контакту із засобами виробництва, транспортування, зберігання, разом із внесеними добавками, водою, повітряним шляхом. Наведено результати якісного аналізу сухих кормів для собак та охарактеризовано деякі його показники. Досліджували зразки сухих кормів для малих порід собак, різних за класом (економ-, преміум- і суперпреміум). Застосували органолептичний, бактеріо-логічний, хімічний методи і мікроструктурний аналіз. Установлено, що за мікробіологічними показниками сухі корми усіх класів для малих порід собак безпечні. Загальна кількість мікробних клітин і грибів у всіх зразках сухих кормів не перевищувала допустимі норми, коагулазопозитивних стафілококів, бактерій групи кишкової палички, сальмонел не виявлено. Відмічено незбалансованість корму економ-класу по мінеральних речовинах (у 1,9 раза) та суперпреміум класу – по жиру в 1,3 раза, порівняно зі складом, зазначеним на упаковці. За мікроструктурними показниками встановили відповідність складу досліджених зразків корму до задекларованого виробником, за винятком соєвого концентрату та карагінану. У зразках кормів преміум- та суперпреміум-класу превалюють злакові рослинні компоненти (до 65 та 52 % відповідно). У кормі суперпреміум-класу виявили продукти переробки сої у вигляді соєвого концентрату. Основний складовий компонент досліджених зразків корму економ-класу – це м’ясо-кісткове борошно із структуроутворювачем карагінаном. Foods and feed additives are the source of nutrients and biologically active substances for the animal organism. Nutritioousness of the food depends on its chemical composition – the content of protein, fat, carbohydrates, minerals, vitamins. Dry food for dogs has its advantages and disadvantages, but its sanitary safety needs special attention: the presence of microorganisms and fungi in the foods, in particular molds, which secrete toxic products of vital activity – toxins. They can be in raw materials, get into the food due to contact with the means of production, in connection with transportation, storage, together with the used additives, water, by air. In our work the results of qualitative analysis of dry foods for dogs are presented and some of its indicators are characterized. Samples of dry foods for small breeds of dogs of different classes (economy, premium and super-premium) were investigated. Organoleptic, bacteriological, chemical methods and microstructural analysis were used. It is established that in accordance with microbiological indicators dry foods of all classes were safe for small breeds of dogs. The total number of microbial cells and fungi in all samples of dry foods did not exceed the admissible standards; coagulasepositive staphylococci, bacteria of the group of bacillus coli communis (E. coli bacteria), salmonella were not revealed. However, there was an imbalance in the food of economy class for mineral substances (1.9 times) and super premium class for fat (1.3 times), compared to the composition indicated on the packing. According to the microstructural indicators, the conformity of the composition of the investigated food samples to be declared by the manufacturer with the exception of soy concentrate and carrageenan was determined. In the food samples of premium and super-premium class the cereal vegetable components are dominated (up to 65 % and 52 %, respectively). Soybean processing products in the form of soy concentrate in the food of super-premium class have been revealed. Meat-and-bone meal with structure-forming agent carrageenan was the main component of the investigated samples of food of economy class.
Qualitative analysis of dry foods for dogs
Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X Гавриліна Олена Геннадіївна http://orcid.org/0000-0001-9624-9510
Keywords: хімічний, мікробіологічний, мікроструктурний аналіз; chemical, microbiological, microstructural analysis; собаки малих порід; dogs of small breeds; сухий корм; dry food; мікробна безпечність; microbial safety