Удосконалення облікової політики в системі обліково-контрольного забезпечення діяльності аграрного підприємства - Бойко, Яна Олександрівна; Boiko, Yana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єктом дослідження є процес облікової політики. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних питань щодо удосконалення облікової політики в системі обліково-контрольного забезпечення діяльності аграрного підприємства. Методи дослідження. Методи дослідження базуються на застосуванні загальнонаукових та конкретно-наукових методів пізнання (аналіз та синтез, індукція та дедукція, конкретизація та абстрагування, морфологічний метод, класифікація, угруповання, порівняння тощо), використання положень теорії бухгалтерського обліку та контролю. У процесі отримання та обґрунтування нових положень дипломної роботи застосовувалися основи системного, логічного та історичного підходів. Досліджено теоретичні основи облікової політики в системі обліково-контрольного забезпечення діяльності аграрного підприємства. Проаналізовано фінансово-економічну характеристику підприємства, охарактеризовано організацію роботи бухгалтерської служби підприємства та оцінено базові її елементи. Визначено систему формування облікової політики підприємства. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення облікової політики підприємства. Визначено методичні положення облікової політики з метою внутрішнього контролю. Розглянуто реалізацію професійного судження бухгалтера у процесі розробки облікової політики. Результати впроваджені в діяльність СТОВ «Хутірське» Петриківського району Дніпропетровської області. Obiektom doslidzhennia ye protses oblikovoi polityky. Predmetom doslidzhennia ye sukupnist teoretychnykh, metodychnykh i praktychnykh pytan shchodo udoskonalennia oblikovoi polityky v systemi oblikovo-kontrolnoho zabezpechennia diialnosti ahrarnoho pidpryiemstva. Metody doslidzhennia. Metody doslidzhennia bazuiutsia na zastosuvanni zahalnonaukovykh ta konkretno-naukovykh metodiv piznannia (analiz ta syntez, induktsiia ta deduktsiia, konkretyzatsiia ta abstrahuvannia, morfolohichnyi metod, klasyfikatsiia, uhrupovannia, porivniannia toshcho), vykorystannia polozhen teorii bukhhalterskoho obliku ta kontroliu. U protsesi otrymannia ta obgruntuvannia novykh polozhen dyplomnoi roboty zastosovuvalysia osnovy systemnoho, lohichnoho ta istorychnoho pidkhodiv. Doslidzheno teoretychni osnovy oblikovoi polityky v systemi oblikovo-kontrolnoho zabezpechennia diialnosti ahrarnoho pidpryiemstva. Proanalizovano finansovo-ekonomichnu kharakterystyku pidpryiemstva, okharakteryzovano orhanizatsiiu roboty bukhhalterskoi sluzhby pidpryiemstva ta otsineno bazovi yii elementy. Vyznacheno systemu formuvannia oblikovoi polityky pidpryiemstva. Rozrobleno rekomendatsii shchodo vdoskonalennia oblikovoi polityky pidpryiemstva. Vyznacheno metodychni polozhennia oblikovoi polityky z metoiu vnutrishnoho kontroliu. Rozghlianuto realizatsiiu profesiinoho sudzhennia bukhhaltera u protsesi rozrobky oblikovoi polityky. Rezultaty vprovadzheni v diialnist STOV «Khutirske» Petrykivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti.
Udoskonalennia oblikovoi polityky v systemi oblikovo-kontrolnoho zabezpechennia diialnosti ahrarnoho pidpryiemstva
Keywords: удосконалення; improvements; облікова політика; accounting policy; організація обліку; accounting organization; підприємство; enterprise; обліково-контрольне забезпечення; accounting and control provision