Моральні абсолюти та культурний релятивізм - Насонов, Єгор Максимович; Nasonov, Egor; Тішко, Лілія Володимирівна; Tishko, Liliia (Інститут науково-технічної інтеграції та співпраці, 2025)
Моральний абсолютизм – морально-ціннісна позиція, яка виходить з того, що моральні норми чи критерії оцінки вже задані в суспільстві, відомі і не підлягають обговоренню. Це, свого роду, правила співжиття людей, які встановлені та визначені наперед. Поняття ж культурного релятивізму ґрунтується на ідеї про відсутність абсолютного стандарту добра чи зла. Тому всі судження про те, що правильно і неправильно, вирішуються у кожному суспільстві індивідуально. Moral absolutism is a moral and value position that assumes that moral norms or criteria for evaluation are already set in society, known and not subject to discussion. These are, in a way, rules for the coexistence of people that are established and defined in advance. The concept of cultural relativism is based on the idea that there is no absolute standard of good or evil. Therefore, all judgments about what is right and wrong are decided individually in each society.
Moral Аbsolutes and Сultural Relativism
Keywords: моральні абсолюти; moral absolutes; культурний релятивізм; cultural relativism; культура; culture; суспільство; society; категоричний імператив; categorical imperative