Удосконалення системи управління операційними витратами підприємства - Гелетій, Семен Тарасович; Heletii, Semen (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Метою дослідження є розробка практичних рекомендацій щодо вдосконалення системи управління операційними витратами сільськогосподарського підприємства на основі аналізу її сучасного стану та впровадження ефективних інструментів контролю, планування і оптимізації. Для досягнення поставленої мети у роботі передбачено виконання таких завдань:  розкрити теоретичні засади управління операційними витратами в аграрному секторі;  охарактеризувати структуру, динаміку та ефективність витрат на прикладі конкретного підприємства;  виявити недоліки у чинній системі управління витратами;  запропонувати комплексну програму удосконалення управління операційними витратами;  оцінити очікувані результати від впровадження запропонованих заходів. Об’єктом дослідження є система управління витратами на сільськогосподарському підприємстві. Предметом дослідження виступають методи, інструменти, підходи та організаційно-економічні механізми управління операційними витратами підприємства. Metoiu doslidzhennia ye rozrobka praktychnykh rekomendatsii shchodo vdoskonalennia systemy upravlinnia operatsiinymy vytratamy silskohospodarskoho pidpryiemstva na osnovi analizu yii suchasnoho stanu ta vprovadzhennia efektyvnykh instrumentiv kontroliu, planuvannia i optymizatsii. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety u roboti peredbacheno vykonannia takykh zavdan:  rozkryty teoretychni zasady upravlinnia operatsiinymy vytratamy v ahrarnomu sektori;  okharakteryzuvaty strukturu, dynamiku ta efektyvnist vytrat na prykladi konkretnoho pidpryiemstva;  vyiavyty nedoliky u chynnii systemi upravlinnia vytratamy;  zaproponuvaty kompleksnu prohramu udoskonalennia upravlinnia operatsiinymy vytratamy;  otsinyty ochikuvani rezultaty vid vprovadzhennia zaproponovanykh zakhodiv. Obiektom doslidzhennia ye systema upravlinnia vytratamy na silskohospodarskomu pidpryiemstvi. Predmetom doslidzhennia vystupaiut metody, instrumenty, pidkhody ta orhanizatsiino-ekonomichni mekhanizmy upravlinnia operatsiinymy vytratamy pidpryiemstva.
Udoskonalennia systemy upravlinnia operatsiinymy vytratamy pidpryiemstva
Keywords: сільськогосподарське підприємство; silskohospodarske pidpryiemstvo; управління операційними витратами; upravlinnia operatsiinymy vytratamy; удосконалення системи управління; udoskonalennia systemy upravlinnia; планування і оптимізація; planuvannia i optymizatsiia