Удосконалення стратегії розвитку підприємства в умовах змін - Голуб, Валерія Дмитрівна; Holub, Valeriia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних засад та практичних підходів до стратегічного управління підприємством в умовах динамічного зовнішнього середовища, а також розробка пропозицій щодо удосконалення стратегії розвитку конкретного підприємства з урахуванням викликів сучасного періоду. Для реалізації поставленої мети необхідно вирішити низку завдань:  вивчити поняття та види стратегії розвитку підприємства в умовах змін;  виділити основні елементи та моделі стратегічного управління підприємством;  визначити методичні підходи до розробки та реалізації стратегії розвитку підприємства в умовах змін;  надати оцінку організаційно-економічної діяльності підприємства, провести аналіз стратегічних факторів внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства;  оцінити особливості реалізації стратегічних підходів в управлінні;  провести вибір альтернативних стратегій та виробити механізми реалізації стратегії розвитку підприємства;  здійснити розробку та оцінку заходів, що забезпечують процес реалізації стратегії розвитку підприємства в умовах змін. Об’єктом дослідження є процеси стратегічного управління розвитком підприємства в умовах змін. Предметом дослідження є методичні підходи, механізми та інструменти удосконалення стратегії розвитку підприємства з урахуванням впливу кризових чинників, зокрема воєнного стану, економічних та ринкових змін. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye doslidzhennia teoretychnykh zasad ta praktychnykh pidkhodiv do stratehichnoho upravlinnia pidpryiemstvom v umovakh dynamichnoho zovnishnoho seredovyshcha, a takozh rozrobka propozytsii shchodo udoskonalennia stratehii rozvytku konkretnoho pidpryiemstva z urakhuvanniam vyklykiv suchasnoho periodu. Dlia realizatsii postavlenoi mety neobkhidno vyrishyty nyzku zavdan:  vyvchyty poniattia ta vydy stratehii rozvytku pidpryiemstva v umovakh zmin;  vydilyty osnovni elementy ta modeli stratehichnoho upravlinnia pidpryiemstvom;  vyznachyty metodychni pidkhody do rozrobky ta realizatsii stratehii rozvytku pidpryiemstva v umovakh zmin;  nadaty otsinku orhanizatsiino-ekonomichnoi diialnosti pidpryiemstva, provesty analiz stratehichnykh faktoriv vnutrishnoho ta zovnishnoho seredovyshcha pidpryiemstva;  otsinyty osoblyvosti realizatsii stratehichnykh pidkhodiv v upravlinni;  provesty vybir alternatyvnykh stratehii ta vyrobyty mekhanizmy realizatsii stratehii rozvytku pidpryiemstva;  zdiisnyty rozrobku ta otsinku zakhodiv, shcho zabezpechuiut protses realizatsii stratehii rozvytku pidpryiemstva v umovakh zmin. Obiektom doslidzhennia ye protsesy stratehichnoho upravlinnia rozvytkom pidpryiemstva v umovakh zmin. Predmetom doslidzhennia ye metodychni pidkhody, mekhanizmy ta instrumenty udoskonalennia stratehii rozvytku pidpryiemstva z urakhuvanniam vplyvu kryzovykh chynnykiv, zokrema voiennoho stanu, ekonomichnykh ta rynkovykh zmin.
Udoskonalennia stratehii rozvytku pidpryiemstva v umovakh zmin
Keywords: підприємство; pidpryiemstvo; стратегія розвитку; stratehiia rozvytku; організаційно-економічна діяльність підприємства; orhanizatsiino-ekonomichna diialnist pidpryiemstva; удосконалення в умовах змін; udoskonalennia v umovakh zmin