Ефективність застосування фоліарного підживлення соняшника фосфоровмісними і борними добривами в умовах господарства фізична особа підприємець Комяк Сергій Феодосійович Криворізького району Дніпропетровської області - Комяк, Катерина Сергіївна; Komiak, Kateryna Serhiivna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Соняшник належить до сільськогосподарських культур, які поглинають доволі велику кількість поживних речовин із ґрунту впродовж свого онтогенезу. Особливо інтенсивне наростання швидкості цього процесу відбувається у між фазний період 10-12 листків – цвітіння. Зазвичай, в цей період онтогенезу інтенсивність поглинання рослинами поживних речовин з ґрунтового розчину відстає від валового наростання сухої маси рослин цієї сільськогосподарської культури. Це пов’язано з тим, що ґрунтовий розчин не може забезпечити в повному обсязі необхідні рослинам соняшнику поживні елементи. Soniashnyk nalezhyt do silskohospodarskykh kultur, yaki pohlynaiut dovoli velyku kilkist pozhyvnykh rechovyn iz gruntu vprodovzh svoho ontohenezu. Osoblyvo intensyvne narostannia shvydkosti tsoho protsesu vidbuvaietsia u mizh faznyi period 10-12 lystkiv – tsvitinnia. Zazvychai, v tsei period ontohenezu intensyvnist pohlynannia roslynamy pozhyvnykh rechovyn z gruntovoho rozchynu vidstaie vid valovoho narostannia sukhoi masy roslyn tsiiei silskohospodarskoi kultury. Tse poviazano z tym, shcho gruntovyi rozchyn ne mozhe zabezpechyty v povnomu obsiazi neobkhidni roslynam soniashnyku pozhyvni elementy.
Efektyvnist zastosuvannia foliarnoho pidzhyvlennia soniashnyka fosforovmisnymy i bornymy dobryvamy v umovakh hospodarstva fizychna osoba pidpryiemets Komiak Serhii Feodosiiovych Kryvorizkoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: соняшник; soniashnyk; ґрунтові ресурси; gruntovi resursy; рухомий фосфор; rukhomyi fosfor; аміачна селітра; amiachna selitra; карбамід; karbamid