Породні особливості біохімічних показників крові у свиноматок - Трощий, Ксенія Сергіївна; Troshchii, K. S.; Єфімов, Валентин Геннадійович; Efimov, V.; Efimov, Valentyn; Efimov, V. G.; Yefimov, V.; Yefimov, Valentyn; Yefimov, V. G.; Yefimov, V. H.; Iefimov, V. G.; Jefimov, V. H.; et al. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2017)
Вивчені окремі біохімічні показники крові у свиноматок порід дюрок, ландрас та велика біла. Матеріалом для досліджень була сироватка крові, отримана від клінічно здорових свиноматок-аналогів порід дюрок, ландрас та велика біла через 7 діб після третього опоросу. Тварини утримувалися згідно гігієнічних вимог на спеціалізованому комплексі. Годівля здійснювалася комбікормами, збалансованими за основними поживними речовинами, макро- та мікроелементами. Встановлено, що у свиноматок великої білої породи в сироватці крові вищий вміст білка, тоді як у тварин порід ландрас і дюрок виявлено нижчий рівень креатиніну, що свідчить про високий рівень деградації міофібрилярних білків в їх організмі. Показано низький вміст цинку у свиноматок великої білої породи та ландрас, а також міді – у ландрасів за однакового рівня кальцію, фосфору і заліза. The aim was to study the some biochemical parameters in Duroc breeds sows, Landrace and Yorkshire. The material for the research was serum obtained from clinically healthy sows analog breeds Duroc, Landrace and Yorkshire in 7 days after the third farrowing. The animals were kept under hygienic requirements at a specialized industrial complex. Feeding carried by fodder, balanced in essential nutrients, macro- and micronutrients. In the serum of sows detected some differences of biochemical parameters: higher total protein content at Yorkshire; lower creatinine level in the sow breeds Landrace and Duroc and confirmed high activity of CK; low zinc content at sows of breeds Landrace and Yorkshire.
Breed peculiarities of blood biochemical parameters at sows
Єфімов Валентин Геннадійович https://orcid.org/0000-0002-4286-8567
Keywords: сироватка крові; serum; cвиноматки; sow; породи; breeds; дюрок; Duroc; ландрас; Landrace; велика біла; Yorkshire; біохімічні показники; biochemical parameters