Ailanthus altissima (Mill.) Swingle в насадженнях м. Дніпро: життєвий стан, інвазійність, перспективи використання - Горбачов, Даниїл Сергійович; Horbachov, Danyil Serhiiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Мета роботи: оцінка ступеню розповсюдження, життєвого стану та вікової структури, розподіл за таксаційними показниками, визначення ступеню інвазійності. Вивчено розповсюдження Ailanthus altissima в насадженнях міста Дніпро. Досліджено деревні насадження маршрутним методом 14-ти вулиць та проспектів та 4-х парків. Всього виявлено 465 рослини айланту найвищого, найбільше в бульварній частині вул. Осінньої, вздовж проспекту Слобожанський та в парку ім. Т.Г. Шевченка. За стадіями онтогенезу переважають генеративні особини (близько 50 %), 40 % – віргінільні екземпляри. За категоріями життєвого стану переважають здорові рослини, при цьому у вуличних насадженнях таких рослин більше, ніж у парках. За таксаційними показниками можна відзначити, що дерева айлантів переважно не дуже високі (8–12 м). Встановлена висока інвазійність даного виду: на вільних від асфальту ділянках утворюється велика кількість самосіву, багато молодих рослин айланту псують декоративні посадки інших рослин, виростають в місцях з екстремальними умовами існування. Meta roboty: otsinka stupeniu rozpovsiudzhennia, zhyttievoho stanu ta vikovoi struktury, rozpodil za taksatsiinymy pokaznykamy, vyznachennia stupeniu invaziinosti. Vyvcheno rozpovsiudzhennia Ailanthus altissima v nasadzhenniakh mista Dnipro. Doslidzheno derevni nasadzhennia marshrutnym metodom 14-ty vulyts ta prospektiv ta 4-kh parkiv. Vsoho vyiavleno 465 roslyny ailantu naivyshchoho, naibilshe v bulvarnii chastyni vul. Osinnoi, vzdovzh prospektu Slobozhanskyi ta v parku im. T.H. Shevchenka. Za stadiiamy ontohenezu perevazhaiut heneratyvni osobyny (blyzko 50 %), 40 % – virhinilni ekzempliary. Za katehoriiamy zhyttievoho stanu perevazhaiut zdorovi roslyny, pry tsomu u vulychnykh nasadzhenniakh takykh roslyn bilshe, nizh u parkakh. Za taksatsiinymy pokaznykamy mozhna vidznachyty, shcho dereva ailantiv perevazhno ne duzhe vysoki (8–12 m). Vstanovlena vysoka invaziinist danoho vydu: na vilnykh vid asfaltu diliankakh utvoriuietsia velyka kilkist samosivu, bahato molodykh roslyn ailantu psuiut dekoratyvni posadky inshykh roslyn, vyrostaiut v mistsiakh z ekstremalnymy umovamy isnuvannia.
Ailanthus altissima (Mill.) Swingle v nasadzhenniakh m. Dnipro: zhyttievyi stan, invaziinist, perspektyvy vykorystannia
Keywords: Ailanthus altissima (Mill.) Swingle; Ailanthus altissima (Mill.) Swingle; таксаційні показники; taksatsiini pokaznyky; примагістральні лінійні насадження; prymahistralni liniini nasadzhennia; парки; parky; інвазійність; invaziinist; життєвий стан; zhyttievyi stan; вікова структура; vikova struktura