Assessment of the adaptation of holstein cows to hot summer conditions at an industrial dairy complex - Kolesnykova, M.; Колесникова, М.; Mylostyvyi, Roman; Milostiviy, Roman; Milostivyiy, Roman; Mylostyvyi, R. V.; Mylostyvyi, Roman V.; Mylostyvy, R.; Mylostyvyi, R.; Milostivyi, R.; Милостивий, Роман Васильович (My University, 2024)
U roboti proanalizovano adaptatsiini mozhlyvosti koriv holshtynskoi porody do litnoho teplovoho stresu v umovakh utrymannia u vidkrytykh prymishchenniakh z pryrodnoiu ventyliatsiieiu. Provedeno koreliatsiinyi analiz mizh serednodobovym temperaturno-volohisnym indeksom (TVI) ta nadoiem (faktychnym i bazysnym) u velykomu stadi. Dovedeno, shcho bazysnyi nadii krashche vidobrazhaie chutlyvist do speky, oskilky vrakhovuie zminy v zhyrnosti ta bilku moloka — komponentiv, naibilsh zalezhnykh vid temperatury. Otrymane spivvidnoshennia «lito:zyma» (S:W) blyzke do 1.0, shcho svidchyt pro efektyvnist systemy okholodzhennia. Pokazano dotsilnist vykorystannia bazysnoho nadoiu dlia otsinky vplyvu speky na produktyvnist. У роботі проаналізовано адаптаційні можливості корів голштинської породи до літнього теплового стресу в умовах утримання у відкритих приміщеннях з природною вентиляцією. Проведено кореляційний аналіз між середньодобовим температурно-вологісним індексом (ТВІ) та надоєм (фактичним і базисним) у великому стаді. Доведено, що базисний надій краще відображає чутливість до спеки, оскільки враховує зміни в жирності та білку молока — компонентів, найбільш залежних від температури. Отримане співвідношення «літо:зима» (S:W) близьке до 1.0, що свідчить про ефективність системи охолодження. Показано доцільність використання базисного надою для оцінки впливу спеки на продуктивність.
Оцінка адаптації корів голштинської породи до умов літньої спеки на промисловому молочному комплексі
Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
Keywords: indeks S:W; індекс S:W; holshtynska poroda; голштинська порода; temperaturno-volohisnyi indeks; температурно-вологісний індекс; litnii stres; літній стрес; bazysnyi nadii; базисний надій; adaptatsiia koriv; адаптація корів; ventyliatsiia; вентиляція