Вплив суміші гліцеридів на метаболічні показники та продуктивність бройлерів в період інтенсивного росту - Шаталов, С. А.; Shatalov, S. A.; Недзвецький, Віктор Станіславович; Nedzvetsky, Victor S.; Nedzvetsky, V. S.; Nedzvetsky, Viktor; Nedzvetsky, Victor; Nezdvetsky, V. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Досліджено вплив моногліцеридів коротко- та середньоланцюгових жирних кислот (СМКЛЖК-Г) на показники обміну речовин і продуктивність курчат-бройлерів кросу Cobb 500 в умовах промислового вирощування. Встановлено, що застосування препарату сприяє адаптивним змінам білкового, азотистого та ферментативного обміну без порушення функціонального стану печінки, нирок і мінерального гомеостазу. Використання СМКЛЖК-Г забезпечило покращення продуктивних показників: підвищення збережуваності поголів’я, середньодобового приросту та зниження конверсії корму. Отримані результати підтверджують ефективність застосування СМКЛЖК-Г як метаболічного модулятора у промисловому птахівництві. Doslidzheno vplyv monohlitserydiv korotko- ta serednolantsiuhovykh zhyrnykh kyslot (SMKLZhK-H) na pokaznyky obminu rechovyn i produktyvnist kurchat-broileriv krosu Cobb 500 v umovakh promyslovoho vyroshchuvannia. Vstanovleno, shcho zastosuvannia preparatu spryiaie adaptyvnym zminam bilkovoho, azotystoho ta fermentatyvnoho obminu bez porushennia funktsionalnoho stanu pechinky, nyrok i mineralnoho homeostazu. Vykorystannia SMKLZhK-H zabezpechylo pokrashchennia produktyvnykh pokaznykiv: pidvyshchennia zberezhuvanosti poholivia, serednodobovoho pryrostu ta znyzhennia konversii kormu. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut efektyvnist zastosuvannia SMKLZhK-H yak metabolichnoho moduliatora u promyslovomu ptakhivnytstvi.
Vplyv sumishi hlitserydiv na metabolichni pokaznyky ta produktyvnist broileriv v period intensyvnoho rostu
Недзвецький Віктор Станіславович https://orcid.org/0000-0001-8975-6952
Keywords: моногліцериди жирних кислот; monohlitserydy zhyrnykh kyslot; курчата-бройлери; kurchata-broilery; метаболічний обмін; metabolichnyi obmin; продуктивність; produktyvnist