Особливості вирощування цихлових риб (Cichlidae) в умовах рециркуляційних аквакультурних систем (RAS) приватного акціонерного товариства «Бастіон» м. Дніпро - Самарський, Максим Володимирович; Samarskyi, Maksym Volodymyrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Кваліфікаційна робота присвячена розгляду питання вирощування та особливостей цихлових риб, їх екологічному значенню в різних кліматичних умовах світу. Використання тіляпії нільської як дуже актуального та необхідного продукта для життєдіяльності. Метою роботи було розглянути питання морфо-фізіологічних змін цихлових риб внаслідок гідрохімічних змін водного середовища, активному застосуванню інноваційних технологій. Результати цієї роботи мають практичне значення як для фахівців у галузі рибальства та аквакультури так і для природоохоронної галузі. Робота містить 51 сторінкe машинописного тексту, вміщує 11 таблиць, 9 рисунків та 3 джерела (18 англомовних), складається з розділів: вступу, огляду літератури, умов, матеріалів та методів виконання роботи, результатів власних досліджень, досліджень окремих груп гідробіонтів, безпеки в надзвичайних ситуаціях та охороні праці, висновків та пропозицій щодо очищення малих річок та підтримки їх в належному стану завдяки живим організмам. Kvalifikatsiina robota prysviachena rozghliadu pytannia vyroshchuvannia ta osoblyvostei tsykhlovykh ryb, yikh ekolohichnomu znachenniu v riznykh klimatychnykh umovakh svitu. Vykorystannia tiliapii nilskoi yak duzhe aktualnoho ta neobkhidnoho produkta dlia zhyttiediialnosti. Metoiu roboty bulo rozghlianuty pytannia morfo-fiziolohichnykh zmin tsykhlovykh ryb vnaslidok hidrokhimichnykh zmin vodnoho seredovyshcha, aktyvnomu zastosuvanniu innovatsiinykh tekhnolohii. Rezultaty tsiiei roboty maiut praktychne znachennia yak dlia fakhivtsiv u haluzi rybalstva ta akvakultury tak i dlia pryrodookhoronnoi haluzi. Robota mistyt 51 storinke mashynopysnoho tekstu, vmishchuie 11 tablyts, 9 rysunkiv ta 3 dzherela (18 anhlomovnykh), skladaietsia z rozdiliv: vstupu, ohliadu literatury, umov, materialiv ta metodiv vykonannia roboty, rezultativ vlasnykh doslidzhen, doslidzhen okremykh hrup hidrobiontiv, bezpeky v nadzvychainykh sytuatsiiakh ta okhoroni pratsi, vysnovkiv ta propozytsii shchodo ochyshchennia malykh richok ta pidtrymky yikh v nalezhnomu stanu zavdiaky zhyvym orhanizmam.
Osoblyvosti vyroshchuvannia tsykhlovykh ryb (Cichlidae) v umovakh retsyrkuliatsiinykh akvakulturnykh system (RAS) pryvatnoho aktsionernoho tovarystva «Bastion» m. Dnipro
Keywords: аквакультура; akvakultura; цихлові риби; tsykhlovi ryby; вирощування тіляпії; vyroshchuvannia tiliapii