Економіко-математичне моделювання рівня мотивації на аграрних підприємствах - Нужна, Світлана Анатоліївна; Nuzhna, Svitlana; Міньковська, Альона Вікторівна; Minkovska, Alyona (Західноукраїнський національний університет, 2021)
У результаті дослідження побудовано економетричну багатофакторну регресійну модель показника інтегральної оцінки мотивації трудових ресурсів агропромислових підприємств. Виявлено прямий зв’язок між станом показника й оцінками співробітників за складовими нематеріальних методів мотивації. Результати розрахунків дозволили зробити висновки: зростання оцінки співробітників за можливістю професійного навчання на 1 бал свідчить про зростання інтегральної оцінки показника на 0,998; збільшення оцінки про можливість кар'єрного зростання на 1 бал підвищує інтегральну оцінку на 0,846; зростання оцінки по наданню пільгових кредитів на 1 бал забезпечує зростання інтегральної оцінки на 0,587; збільшення оцінки по методу заохочення вільним часом підвищує інтегральну оцінку на 0,518; збільшення оцінки співробітників по надання пільгового харчування на 1 бал підвищує інтегральну оцінку на 0,605; збільшення оцінок по транспортній підтримці та можливістю оздоровлення за рахунок підприємства на 1 бал теж підвищує інтегральну оцінку на 0,471 та 0,603 відповідно. Розраховані коефіцієнти кореляції між кожним з факторів та інтегральним показником свідчать про суттєвий кореляційний зв’язок та влив кожного фактору на інтегральний показник. У зв’язку з цим необхідно і в подальшому застосовувати методи математичного моделювання, які дозволяють оцінити не тільки рівень мотивації, а й розробити та запровадити ефективний механізм для подальшого розвитку трудових ресурсів на аграрних підприємствах. An econometric multifactor regression model of the indicator of integrated assessment of labor resources motivation of agro-industrial enterprises is constructed as a result of the research. There is a direct relationship between the state of the indicator and the assessments of employees on the components of intangible methods of motivation. The results of the calculations allowed us to conclude: an increase in the assessment of employees on the possibility of professional training by 1 point indicates an increase in the integrated assessment of the indicator by 0.998; the rise of the assessment of the possibility of career growth by 1 point enlarges the integrated assessment on 0.846; an increase in the score on the provision of soft loans by 1 point provides the going up in the integrated score by 0.587; increasing the assessment by the method of leisure incentives leads to the grow of the integrated assessment by 0.518; the rising assessment of employees for the provision of discounted meals by 1 point increases the integrated estimation by 0.605; increasing the scores on transport support and the possibility of recovery at the expense of the company by 1 point also brings up the integrated score by 0.471 and 0.603, respectively. The calculated correlation coefficients between each of the factors and the integrated indicator demonstrate a significant correlation and the influence of each factor on the integrated indicator. In this regard, it is necessary to continue to apply the methods of mathematical modeling, which allow to estimate not only the level of motivation, but also to develop and implement an effective mechanism for further development of labor resources in agricultural enterprises.
Economic and mathematical modeling of the level of motivation in agricultural enterprises
Keywords: економетрична модель; econometric model; нематеріальні методи мотивації; intangible methods of motivation; анкетування; questionnaires; персонал; personnel; підприємство; enterprise; інтегральний показник; integrated indicator