Ефективність виробництва молока корів в сільськогосподарському товаристві з обмеженою відповідальністю «Дніпро-Н» Кам’янського району Дніпропетровської області - Палець, Руслан Володимирович; Palets, Ruslan (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єм кваліфікаційної роботи становить 80 сторінок, складається з 6 розділів, містить 20 таблиць, 2 малюнки, з опрацюванням 48 літературних джерел. Вивчався вплив біологічного консерванту «Літосил» на якість одержуваного силосу та рівень молочної продуктивності корів української чорно-рябої молочної породи за його згодовування. Встановлено, що в силосі з біоконсервантом відзначалося збільшення вмісту сухої речовини (на 7,2%), обмінної енергії (на 1,12%), сирого протеїну (на 7,42%), частки розчинного протеїну, сирого жиру та крохмалю. Корови, яким згодовували силос з біоконсервантом характеризувалися середньодобовим надоєм на рівні 21,22 кг, який перевищував контроль на 6,9%. Надій молока за 180 діб був вищим на 246,6 кг (3819,6 кг). Вихід молочного жиру і білка перевищив контроль відповідно на 12,1 і 10,61 кг. Obiem kvalifikatsiinoi roboty stanovyt 80 storinok, skladaietsia z 6 rozdiliv, mistyt 20 tablyts, 2 maliunky, z opratsiuvanniam 48 literaturnykh dzherel. Vyvchavsia vplyv biolohichnoho konservantu «Litosyl» na yakist oderzhuvanoho sylosu ta riven molochnoi produktyvnosti koriv ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody za yoho zghodovuvannia. Vstanovleno, shcho v sylosi z biokonservantom vidznachalosia zbilshennia vmistu sukhoi rechovyny (na 7,2%), obminnoi enerhii (na 1,12%), syroho proteinu (na 7,42%), chastky rozchynnoho proteinu, syroho zhyru ta krokhmaliu. Korovy, yakym zghodovuvaly sylos z biokonservantom kharakteryzuvalysia serednodobovym nadoiem na rivni 21,22 kh, yakyi perevyshchuvav kontrol na 6,9%. Nadii moloka za 180 dib buv vyshchym na 246,6 kh (3819,6 kh). Vykhid molochnoho zhyru i bilka perevyshchyv kontrol vidpovidno na 12,1 i 10,61 kh.
Efektyvnist vyrobnytstva moloka koriv v silskohospodarskomu tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Dnipro-N» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: корови української чорно-рябої породи; korovy ukrainskoi chorno-riaboi porody; силос; sylos; консервант; konservant; «Літосил»; «Litosyl»; молочна продуктивність; molochna produktyvnist; якість молока; yakist moloka