Етіопатогенетичні аспекти неплідності корів за дисбалансу кобальту та вітаміну В12 - Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Sklyarov, P.; Skliarov, Pavlo; Skliarov, P.; Skliarov, Pavlo M.; Науменко, Ю. М.; Naumenko, Yu. M. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
У роботі теоретично обґрунтовано етіопатогенетичні механізми розвитку аліментарної неплідності у корів за дефіциту Кобальту та вітаміну В12 у поєднанні з впливом важких металів-антагоністів. Показано, що порушення синтезу ціанокобаламіну, енергетичного обміну та гормональної регуляції призводять до гіпофункції яєчників і ембріональної смертності. Отримані дані підкреслюють необхідність урахування мікроелементного дисбалансу при профілактиці репродуктивних порушень у корів. U roboti teoretychno obgruntovano etiopatohenetychni mekhanizmy rozvytku alimentarnoi neplidnosti u koriv za defitsytu Kobaltu ta vitaminu V12 u poiednanni z vplyvom vazhkykh metaliv-antahonistiv. Pokazano, shcho porushennia syntezu tsianokobalaminu, enerhetychnoho obminu ta hormonalnoi rehuliatsii pryzvodiat do hipofunktsii yaiechnykiv i embrionalnoi smertnosti. Otrymani dani pidkresliuiut neobkhidnist urakhuvannia mikroelementnoho dysbalansu pry profilaktytsi reproduktyvnykh porushen u koriv.
Etiopatohenetychni aspekty neplidnosti koriv za dysbalansu kobaltu ta vitaminu В12
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583
Keywords: аліментарна неплідність; alimentarna neplidnist; корови; korovy; дефіцит кобальту; defitsyt kobaltu; важкі метали; vazhki metaly