Фітоіндикаційна оцінка режиму освітлення як маркер регуляторних екосистемних сервісів у техноземах Нікопольського марганцеворудного басейну - Маслікова, Катерина Павлівна; Maslikova, Kateryna; Жуков, Олександр Васильович; Zhukov, Olexandr; Коваленко, Д.В.; Kovalenko, D. (Полтавська державна аграрна академія, 2018)
Показана можливість індикації регуляторних екосистемних сервісів протягом техногенного ґрунтогенезу за допомогою фітоіндикаційних оцінок режиму освітлення. У якості маркерів регуляторних екосистемних сервісів у процесі техногенного ґрунтогенезу можуть бути застосовані фітоіндикаційні оцінки режиму освітлення. Причинами трансформації світлової структури рослинного угруповання техноземів є варіювання густини рослинного покриву та його архітектоніки. Зміни світлової структури є найважливішими маркерами пертинетного впливу рослинного покриву на мікрокліматичні умови. Динаміка змін режиму освітлення протягом ґрунтогенезу має тенденцію до формування більш затінених рослинних угруповань. assessment of the lighting mode as a marker of regulatory ecosystem services in tehnosoil of Nikopol manganese ore basin. The research shows the possibility of indication of the regulatory ecosystem services for man-made soilogenesis by means of phytoindication using lighting indicator scale. Field studies were conducted during the 2008–2017 in bioecological research station in Dnipro agro-economic University (Pokrov, Dnipropetrovsk region, Ukraine). Polygons incorporated within tehnosoils four types: pedozems, sod-lithogenic soils on forest-like loam, gray-green clay and red-brown clay. Vegetative mass distribution of individual components of complex multi agrophytocenoses, mutual influence aboveground components of each other and environmental conditions under the canopy of vegetation have a significant effect on yield formation of plant communities.
Phyto-Indicative Assessment of Lighting Regime as a Marker of Regulatory Ecosystem Services in the Technoses of the Nikopol Manganese Ore Basin
Keywords: екосистемні сервіси; ecosystem services; рекультивація; reclamation; фітоіндикація; phytoindication; режим освітлення; lighting mode; сталий розвиток; sustainable development