Екологічні закономірності динаміки популяцій шкідників буряків цукрових у Центральному Лісостепу України - Диченко, Оксана Юріївна; Dychenko, Oksana Yuriivna (Полтавська державна аграрна академія, 2015)
Динаміка популяцій упродовж тривалого часу залишається провідною проблемою в екологічних дослідженнях багатьох країн світу. Особливо актуальним є вивчення екологічних закономірностей динаміки популяцій як основи біологічного (екологічного) прогнозування. Концепція ландшафтно-екологічного різноманіття – як фактору стійкого функціонування агропромислового комплексу – базується на піонерних працях М. П. Акімова (1960). Ці ідеї в аспекті вивчення комплексів шкідливої ентомофауни були творчо розвинені Л. Г. Апостоловим (1981), В. П. Федоренко (1998), В. О. Барсовим (1996), О. М. Сумароковим (2007, 2009, 2013). Dynamika populiatsii uprodovzh tryvaloho chasu zalyshaietsia providnoiu problemoiu v ekolohichnykh doslidzhenniakh bahatokh krain svitu. Osoblyvo aktualnym ye vyvchennia ekolohichnykh zakonomirnostei dynamiky populiatsii yak osnovy biolohichnoho (ekolohichnoho) prohnozuvannia. Kontseptsiia landshaftno-ekolohichnoho riznomanittia – yak faktoru stiikoho funktsionuvannia ahropromyslovoho kompleksu – bazuietsia na pionernykh pratsiakh M. P. Akimova (1960). Tsi idei v aspekti vyvchennia kompleksiv shkidlyvoi entomofauny buly tvorcho rozvyneni L. H. Apostolovym (1981), V. P. Fedorenko (1998), V. O. Barsovym (1996), O. M. Sumarokovym (2007, 2009
Ekolohichni zakonomirnosti dynamiky populiatsii shkidnykiv buriakiv tsukrovykh u Tsentralnomu Lisostepu Ukrainy
Keywords: екологічні закономірності динаміки; ekolohichni zakonomirnosti dynamiky; популяція шкідників цукрових буряків; populiatsiia shkidnykiv tsukrovykh buriakiv; масове розмноження комах; masove rozmnozhennia komakh; динаміка чисельності; dynamika chyselnosti; просторо-часова динміка; prostoro-chasova dynamika