Продуктивність сортів та гібридів пшениці озимої в умовах фермерського господарства «Рубін» Синельниківського району Дніпропетровської області - Лиман, Іван Володимирович; Lyman, Ivan Volodymyrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Обєкт дослідження: ріст й розвиток рослин, процеси зміни основних показників формування продуктивності озимої пшениці. Предмет дослідження: різні сорти та гібриди озимої пшениці. Мета і завдання досліджень: Дослідити особливості росту та розвитку рослин сортів і гібридів озимої пшениці, визначити їх врожайність та економічну ефективність. У сучасних умовах економічної та кліматичної нестабільності, з урахуванням появи нових сортів і гібридів, інноваційних технологій вирощування, енергозберігаючих рішень та різноманітного ставлення виробників до певних сортів, виникає необхідність продовження поглиблених досліджень. Це сприятиме вдосконаленню технологій вирощування озимої пшениці для досягнення максимальної врожайності та економічної рентабельності. Obiekt doslidzhennia: rist y rozvytok roslyn, protsesy zminy osnovnykh pokaznykiv formuvannia produktyvnosti ozymoi pshenytsi. Predmet doslidzhennia: rizni sorty ta hibrydy ozymoi pshenytsi. Meta i zavdannia doslidzhen: Doslidyty osoblyvosti rostu ta rozvytku roslyn sortiv i hibrydiv ozymoi pshenytsi, vyznachyty yikh vrozhainist ta ekonomichnu efektyvnist. U suchasnykh umovakh ekonomichnoi ta klimatychnoi nestabilnosti, z urakhuvanniam poiavy novykh sortiv i hibrydiv, innovatsiinykh tekhnolohii vyroshchuvannia, enerhozberihaiuchykh rishen ta riznomanitnoho stavlennia vyrobnykiv do pevnykh sortiv, vynykaie neobkhidnist prodovzhennia pohlyblenykh doslidzhen. Tse spryiatyme vdoskonalenniu tekhnolohii vyroshchuvannia ozymoi pshenytsi dlia dosiahnennia maksymalnoi vrozhainosti ta ekonomichnoi rentabelnosti.
Produktyvnist sortiv ta hibrydiv pshenytsi ozymoi v umovakh fermerskoho hospodarstva «Rubin» Synelnykivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: пшениця озима; pshenytsia ozyma; гібриди; hibrydy; сорти; sorty; сівозміни; sivozminy; кормові культури; kormovi kultury