Удосконалення механізації збирання картоплі з модернізацією копача КТН-1А - Хрущ, Владислав Васильович; Khrushch, Vladyslav Vasylovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Картопля є однією з провідних продовольчих і технічних культур, яка займає значне місце в структурі сільськогосподарського виробництва багатьох країн, зокрема й України. Вирощування цієї культури потребує значних витрат праці, матеріально-технічних ресурсів та енергії, особливо на завершальному етапі – збиранні врожаю. Саме збирання картоплі, на відміну від багатьох інших коренеплодів, є вкрай чутливим до механічних пошкоджень, втрат і погіршення якості продукції. Тому питання механізації цього процесу потребує особливої уваги з боку аграрних технологів, інженерів і виробничників. Kartoplia ye odniieiu z providnykh prodovolchykh i tekhnichnykh kultur, yaka zaimaie znachne mistse v strukturi silskohospodarskoho vyrobnytstva bahatokh krain, zokrema y Ukrainy. Vyroshchuvannia tsiiei kultury potrebuie znachnykh vytrat pratsi, materialno-tekhnichnykh resursiv ta enerhii, osoblyvo na zavershalnomu etapi – zbyranni vrozhaiu. Same zbyrannia kartopli, na vidminu vid bahatokh inshykh koreneplodiv, ye vkrai chutlyvym do mekhanichnykh poshkodzhen, vtrat i pohirshennia yakosti produktsii. Tomu pytannia mekhanizatsii tsoho protsesu potrebuie osoblyvoi uvahy z boku ahrarnykh tekhnolohiv, inzheneriv i vyrobnychnykiv.
Udoskonalennia mekhanizatsii zbyrannia kartopli z modernizatsiieiu kopacha KTN-1A
Keywords: ґрунт; grunt; картопля; kartoplia; копач; kopach; КТН-1А; KTN-1A; машина; mashyna