Вплив квіток бузини на масові показники внутрішніх органів щурів, які отримували дієту з високим умістом жиру - Чигрин, Д. В.; Chyhryn, D. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Метою роботи було визначити масові показники внутрішніх органів лабораторних щурів, які протягом 38-добового експерименту отримували додатково до високожирового раціону квітки бузини. Додавання до раціону з надлишком жиру квіток бузини вплинуло на швидкість набору маси тіла тваринами. Так 0,5% квіток бузини сприяло підвищенню набору маси тіла, а 2% – сповільнило. Споживання щурами 2% квіток бузини в складі високожирового раціону викликало достовірне збільшення абсолютної маси легень (на 42%) і селезінки (на 73%). Metoiu roboty bulo vyznachyty masovi pokaznyky vnutrishnikh orhaniv laboratornykh shchuriv, yaki protiahom 38-dobovoho eksperymentu otrymuvaly dodatkovo do vysokozhyrovoho ratsionu kvitky buzyny. Dodavannia do ratsionu z nadlyshkom zhyru kvitok buzyny vplynulo na shvydkist naboru masy tila tvarynamy. Tak 0,5% kvitok buzyny spryialo pidvyshchenniu naboru masy tila, a 2% – spovilnylo. Spozhyvannia shchuramy 2% kvitok buzyny v skladi vysokozhyrovoho ratsionu vyklykalo dostovirne zbilshennia absoliutnoi masy lehen (na 42%) i selezinky (na 73%).
Vplyv kvitok buzyny na masovi pokaznyky vnutrishnikh orhaniv shchuriv, yaki otrymuvaly diietu z vysokym umistom zhyru
Keywords: Бузина чорна; Sambucus nigra; масові показники внутрішніх органів; masovi pokaznyky vnutrishnikh orhaniv; дієта з високим умістом жиру; diieta z vysokym umistom zhyru