Вплив попередників, систем обробітку ґрунту та удобрення на продуктивність пшениці озимої в умовах Ерастівської дослідної станції Державної установи Інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України - Льоринець, Олександр Федорович; Lorynets, Oleksandr Fedorovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
В умовах сьогодення землеробство нашої держави знаходиться на стадії глибокої ринкової та екологічної перебудови, на фоні якої деякі теоретичні положення вимагають свого уточнення, щоб активно сприяти інноваційному розвитку цієї галузі. Доказом цього є суттєво змінена структура посівних площ. В якій до мінімуму зведені посіви кормових культур (5%) і в той же час зросли обсяги посівів пізніх просапних культур до 45%, фактично повністю з обороту органічної речовини виключено гній і в той же час масове застосування отримали способи безполицевих видів обробітку ґрунту, що викликало проблему утилізації органічних решток та зротання ущільнення ґрунту. V umovakh sohodennia zemlerobstvo nashoi derzhavy znakhodytsia na stadii hlybokoi rynkovoi ta ekolohichnoi perebudovy, na foni yakoi deiaki teoretychni polozhennia vymahaiut svoho utochnennia, shchob aktyvno spryiaty innovatsiinomu rozvytku tsiiei haluzi. Dokazom tsoho ye suttievo zminena struktura posivnykh ploshch. V yakii do minimumu zvedeni posivy kormovykh kultur (5%) i v toi zhe chas zrosly obsiahy posiviv piznikh prosapnykh kultur do 45%, faktychno povnistiu z oborotu orhanichnoi rechovyny vykliucheno hnii i v toi zhe chas masove zastosuvannia otrymaly sposoby bezpolytsevykh vydiv obrobitku gruntu, shcho vyklykalo problemu utylizatsii orhanichnykh reshtok ta zrotannia ushchilnennia gruntu.
Vplyv poperednykiv, system obrobitku gruntu ta udobrennia na produktyvnist pshenytsi ozymoi v umovakh Erastivskoi doslidnoi stantsii Derzhavnoi ustanovy Instytutu zernovykh kultur Natsionalnoi akademii ahrarnykh nauk Ukrainy
Keywords: пшениця; pshenytsia; ґрунтові ресурси; gruntovi resursy; попередники; poperednyky; обробіток грунту; obrobitok hruntu; ґрунт; grunt