Mittel zur Ausdrucksweise der Modalität im deutschsprachigen wissenschaftlichen Diskurs - Serhiienko, Olga; Сергієнко, Ольга Ігорівна (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Модальність відіграє важливу роль у науковому дискурсі німецької мови, оскільки дає змогу виразити ступінь впевненості, можливості, необхідності чи бажаності певного висловлювання. До найважливіших засобів вираження модальності в німецьких наукових текстах належать модальні дієслова, конструкції з модальним значенням, лексичні засоби (прикметники, прислівники, дієслівні конструкції), підрядний спосіб (підрядний I та II) та безособові конструкції. Використання цих елементів допомагає правильно передати впевненість, можливість, необхідність або припущення, що особливо важливо в наукових текстах. Die Modalität im wissenschaftlichen Diskurs der deutschen Sprache spielt eine wichtige Rolle, da sie es ermöglicht, den Grad der Gewissheit, Möglichkeit, Notwendigkeit oder Wünschbarkeit einer bestimmten Äußerung auszudrücken. Die wichtigsten Mittel zur Ausdrucksweise der Modalität in deutschsprachigen wissenschaftlichen Texten umfassen Modalverben, Konstruktionen mit modaler Bedeutung, lexikalische Mittel (Adjektive, Adverbien, verbale Konstruktionen), den Konjunktiv (Konjunktiv I und II) sowie unpersönliche Konstruktionen. Der Einsatz dieser Elemente trägt dazu bei, Gewissheit, Möglichkeit, Notwendigkeit oder Annahmen korrekt zu vermitteln, was in wissenschaftlichen Texten von besonderer Bedeutung ist.
Засоби вираження модальності в німецькомовному науковому дискурсі
Keywords: modality; модальність; scientific discourse; науковий дискурс; means of modality; засоби модальності; German language; німецька мова