Вплив ґрунтового зволоження на морфометричні показники та вміст пластидних пігментів у листках Quercus robur - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Яковлєва-Носарь, Світлана Олегівна; Yakovlieva-Nosar, Svitlana Olehivna (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Мета роботи — проаналізувати вплив ґрунтового зволоження на морфометричні та фізіологічні показники Quercus robur. Об’єкт дослідження — дерева Q. robur віком 69 років, які зростають у штучних дубових насадженнях у Тунельній балці м. Дніпро. Було обрано дві ділянки: перша розташована у тальвегу — мезогігрофільні умови (СГ3); друга — на схилі — мезоксерофільні умови (СГ1). Дослідження проводили за загальноприйнятими методами. Meta roboty — proanalizuvaty vplyv gruntovoho zvolozhennia na morfometrychni ta fiziolohichni pokaznyky Quercus robur. Obiekt doslidzhennia — dereva Q. robur vikom 69 rokiv, yaki zrostaiut u shtuchnykh dubovykh nasadzhenniakh u Tunelnii baltsi m. Dnipro. Bulo obrano dvi dilianky: persha roztashovana u talvehu — mezohihrofilni umovy (SH3); druha — na skhyli — mezokserofilni umovy (SH1). Doslidzhennia provodyly za zahalnopryiniatymy metodamy.
Vplyv gruntovoho zvolozhennia na morfometrychni pokaznyky ta vmist plastydnykh pihmentiv u lystkakh Quercus robur
Keywords: дуб звичайний; dub zvychainyi; гігротопи; hihrotopy; річний приріст; richnyi pryrist; діаметр пагона; diametr pahona; вміст хлорофілів та каротиноїдів; vmist khlorofiliv ta karotynoidiv